Download gratis e-book 'Hoe je faalangst binnen 10 seconden bespreekbaar maakt'
Maak faalangst bespreekbaarToegang

Page content

Vechten, vluchten of bevriezen

Vechten, vluchten of bevriezen

Wanneer we stress ervaren gebeurt er van alles in ons lichaam. Ons lichaam reageert volgens een bepaald patroon op stress. Dit wordt de stressreactie genoemd. De stressreactie is een aangeboren reactie die wordt opgeroepen door allerlei stressoren. Bijvoorbeeld door:

 • Angst,
 • Schrik,
 • Hard geluid,
 • Een wond,
 • Ongewone temperaturen,
 • Onbekende situaties.

Vecht- of vluchtmechanisme

De opwinding in het autonome zenuwstelsel activeert het vecht- of vluchtmechanisme. Dit oeroude mechanisme dat we hebben geërfd van onze oervoorouders stelt ons in staat heel snel te handelen en kan ons het leven redden in gevaarlijke en bedreigende situaties. Denk bijvoorbeeld aan die keer dat je nog net opzij kon springen voor de auto die door rood reed.

Bevriezen

Soms schrik je zo van iets dat je niet meer in staat bent te vechten of te vluchten. Je 'bevriest' dan en doet helemaal niets meer. Toch kan dit je in bepaalde situaties helpen. Stel je bent op safari en je ziet plots een roofdier. Je schrikt zo dat je bevriest van angst. Doordat je niet in staat bent iets te doen, kan het zijn dat het dier je over het hoofd ziet.

Illustratie-vechten-vluchten-bevriezen-door-Geert-Bal-uit-het-boek-Ontspannen-is-leuk

Illustratie: Geert Bal. Uit het boek: 'Ontspannen is leuk!'

Lichamelijke reactie

In stresssituaties komen er in onze hersenen en in ons lichaam stresshormonen vrij die ervoor zorgen dat ons hart sneller en krachtiger gaat pompen, onze spieren zich spannen, onze zintuigen verscherpen en onze stofwisseling verandert. Er stroomt extra bloed naar de organen die we het hardst nodig hebben. Ons lichaam maakt zich klaar om te vechten, te vluchten of te bevriezen. En dit gebeurt in slechts tien seconden.

Elke vorm van stress heeft dezelfde reactie op het lichaam.
Als je je niet aan een situatie kunt aanpassen, is dit stresserend.

Wanneer vindt jouw kind het moeilijk zich aan te passen?

  Een berichtje vind ik hartstikke leuk!

  Comment Section

  0 reacties op “Vechten, vluchten of bevriezen

  Plaats een reactie


  *