Maar liefst één op de drie kinderen lijdt aan stress en angst...

Ze zijn onzeker over hun uiterlijk, prestaties of hebben iets naars meegemaakt. Veel kinderen hebben last van zenuwen vlak voor een toets en faalangst, ze kunnen zich slecht concentreren of ze hebben leerproblemen.

Ook de drukke tijd waar we nu in leven legt druk op kinderen. WhatsApp-en, internetten, facebooken, bellen, enzovoort, enzovoort.

Ze worden altijd en overal geprikkeld door van alles en nog wat. Dit is leuk en brengt veel. Het is ook druk en geeft kinderen weinig tijd en ruimte om al die informatie te verwerken en even tot zichzelf te komen.

Langdurige stress is zeer schadelijk voor de gezondheid. Veel gestresste kinderen hebben last van buikpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.

Tijdens mijn werk als groepsleerkracht in het basisonderwijs en als bijlesdocent en kindercoach in mijn eigen praktijk, kwam ik erachter dat de problemen die kinderen ervaren onlosmakelijk verbonden zijn met stress en angst.

Uit ervaring weet ik dat ontspannen een cruciale rol speelt bij het aanpakken en oplossen van haast alle problemen.

'Ontspannen is leuk!' direct bestellen

Ontspannen is belangrijk maar waarom? Bewust ontspannen zorgt ervoor dat:

 • Gestresste kinderen zich rustig en goed voelen
 • Zelfvertrouwen groeit
 • Zenuwen en angst verdwijnen
 • Pijn minder wordt of zelfs verdwijnt
 • Negatieve emoties (verdriet, boosheid, enz.) makkelijker los gelaten kunnen worden
 • Je betere oplossingen vindt voor allerlei problemen (moeilijke opdrachten, het oplossen van een ruzie, enzovoort)
 • Je makkelijker leert
 • Je creatiever bent
 • Toegang hebt tot al je kennis, inzicht en wijsheid


Ontspannen is leuk! Carola de KoningIk vond een simpele en snelle manier om kinderen te laten ontspannen en schreef er een boek over voor kinderen en hun ouders/opvoeders, leerkrachten en andere beroepsbeoefenaars!

Mijn methode maakt het voor ieder kind mogelijk om zelfstandig en snel te ontspannen waar en wanneer dit nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de momenten vlak voor een repetitie, een belangrijke wedstrijd of andere spannende gebeurtenissen. Ook langdurig gestresste kinderen hebben baat bij mijn methode.

In het boek vind je:

 • Duidelijke uitleg over een complex onderwerp: stress
 • Vragen voor de kinderen om erachter te komen of ze gestresst zijn
 • Vragen voor de kinderen om erachter te komen wanneer ze gestresst raken
 • Korte hoofdstukken met herkenbare onderwerpen
 • Makkelijke, effectieve en korte oefeningen die door de kinderen alleen en overal gedaan kunnen worden
 • Een gedicht over stress
 • Een gedichtje dat kinderen helpt om te ontspannen!

Recensie 'Ontspannen is leuk' in onderwijsvakblad JSW.


Een professional over 'Ontspannen is leuk!':

"Wat ik heel erg leuk vond is dat ik je boek meteen in één ruk uitgelezen heb ;-) De afwisseling tussen tekst, tekeningen en letterlijke adempauzes maakt dat het je echt geen moeite kost om verder te lezen, zelfs integendeel.

Je bent er zeer goed in geslaagd om een best wel complexe materie op een zeer heldere en toegankelijke manier over te dragen, waarvoor van harte dank!!!

Niet alleen voor kinderen worden de begrippen stress en ontspanning op een betekenisvolle manier opgeklaard, zeker ook voor volwassenen krijgen de begrippen meer vorm.

Voor mezelf vind ik onder meer de tekeningen en tekst rondom stressreacties (vechten, vluchten of bevriezen – leeuw) en de verheldering rond het onbewuste (ijsberg) zeer bruikbare en praktische handvatten om zowel kinderen als volwassenen in mijn praktijk op een toegankelijke manier toe te lichten wat deze begrippen inhouden.

Ook de praktische voorbeelden spreken kinderen ongetwijfeld aan: ze zijn immers herkenbaar in hun kinderleven en sluiten naadloos aan op hun leefwereld."

Kindercoach en kinderyogadocent Katleen Roosen

Ouders aan het woord:

Moeder van J.(13 j.): "J. vertelde dat ze een toets begrijpend lezen had gemaakt en dat ze daarna aan de hand van het resultaat in de hoogste groep werd geplaatst.

Waar het echter om gaat is dat ze vertelde hoe ze het had aangepakt: eerst rustig gaan zitten, voeten allebei op de grond, rechte rug, hand op je buik en je ademhaling voelen en alles twee keer lezen.

Wat mooi dat ze nu ervaart hoe het haar helpt. Ik was zo blij voor haar. Dit zijn zulke belangrijke vaardigheden. Hier heeft ze altijd wat aan."

Moeder P. (12 j.): "Gisteravond heb ik het rapportgesprek gehad met meester K. over P. Nou, je kan heel erg trots zijn op jezelf: P. heeft op haar rapport voor rekenen een 7,5 en voor taal een 7.

Meester K. vindt haar zo vooruit gegaan. Hij gaf aan dat de bijlessen met jou zoveel goed hebben gedaan. Hij vindt haar ook zelfverzekerder en gaf echt een groot compliment voor jou.

Hij verwacht dat P. een cito-score van ongeveer 535 zal halen. Als ze dit volhoudt dan schat hij in dat het advies vmbo tl-HAVO zal worden." (P. haalde uiteindelijk een score van 540 en ging naar het VWO.)

"Beste ouders/opvoeders, leerkrachten en andere beroepsbeoefenaars,

Tijdens mijn werk als groepsleerkracht in het basisonderwijs merkte ik dat kinderen steeds onrustiger werden, sneller afgeleid en gespannen waren. Ik gebruikte klassieke muziek en ontspanningsoefeningen om na een drukke binnenkomst aan het begin van de dag of na een pauze weer rust in de groep te krijgen. Dit werkte!

Kinderen werden rustig en ontspannen, gingen vanzelf weer aan het werk en waren langer geconcentreerd. Ook de sfeer in de groep verbeterde.

Ondanks de rust in de klas zag ik niet de mogelijkheid om kinderen met problemen die aandacht en begeleiding te geven die ze nodig hadden. Ik besloot voor mezelf te beginnen en kinderen individueel te gaan begeleiden. Eerst als bijlesjuf en na de nodige bijscholing ook als kindercoach.

Ik volgde cursussen die me inzicht gaven in de invloed van negatieve emoties, stress, ontspanning, gedachten en overtuigingen. In mijn praktijk begeleidde ik kinderen met rekenproblemen, taalproblemen en andere leerproblemen, kinderen met faalangst en andere angsten, concentratieproblemen en kinderen met weinig zelfvertrouwen.

Het werd me steeds duidelijker dat leerproblemen onlosmakelijk verbonden zijn met onzekerheid, faalangst, verdriet, concentratieproblemen en gespannenheid. Ik richtte me daarom op het leerprobleem én de daarbij horende onzekerheid, faalangst, enzovoort. Deze combinatie bleek een gouden greep.

Ontspanning speelde in dit hele proces een cruciale rol. Ontspanning maakt het mogelijk om beter te leren en angst en zenuwen verdwijnen als je ontspannen bent. Het mes sneed aan twee kanten: leerprestaties verbeterden en (nog belangrijker) zelfvertrouwen groeide.

Ontspanning vergroot het zelfvertrouwen en de creativiteit, en verbetert gezondheid en kwaliteit van leven.

Ontdek het samen met je kinderen of de kinderen waarmee je werkt!"

(Carola de Koning is ook auteur van het boek 'Hoe schrijf ik een gedicht? Leer het met dit boek!' en schrijft helende gedichten voor kinderen.)

Wil jij jouw kind helpen meer zelfvertrouwen te krijgen? En wil jij jouw kind helpen betere prestaties te halen en zijn/haar talenten tot bloei te laten komen?