arrow_drop_up arrow_drop_down

Ook kinderen ervaren stress. Eén van de gevolgen van stress kan zijn dat (in)slapen een probleem is geworden. Uit ervaring weet ik dat niet kunnen slapen echt heel vervelend is en veel negatieve invloed heeft op je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Wandelenwandelen vermindert stress avondwandeling

Een makkelijke en effectieve manier om stress te reduceren is wandelen! Regelmatig wandelen zorgt voor minder stress. En minder stress zorgt voor een betere nachtrust.

Je kunt je hoofd leegmaken of je gedachten verzetten door te wandelen. Als je wandelt neemt je lichaam extra zuurstof op en wordt de bloedtoevoer naar je hersenen gestimuleerd. Hierdoor krijg je een helder hoofd en kun je je hoofd leegmaken. Opeens kun je de dingen anders bekijken. Volgens onderzoek werkt wandelen zelfs beter tegen een depressie dan antidepressiva.

Bewegen zorgt er ook voor dat je lichaam endorfine aanmaakt en dit kan helpen bij het verminderen van stress. Endorfine is een stofje (een neurotransmitter*) dat wordt aangemaakt als je je goed en gelukkig voelt of als je bepaalde pijn ervaart. Endorfine zorgt voor het verminderen van pijn tijdens het sporten en geeft je een euforisch gevoel. Je voelt je heel goed!

(*Een neurotransmitter is een chemische stof die ervoor zorgt dat een prikkel wordt overgebracht van de ene zenuwcel naar de andere. Een soort boodschapper dus.)

Een avondwandeling

avondwandeling stress verminderenWandelen overdag heeft ook effect op de nacht! Maar wat is er nu heerlijker dan een avondwandeling? In het donker, als de wind is gaan liggen, de lucht fris ruikt en de nachtelijke geluiden langzaam hoorbaar worden..

Ik heb jaren slecht geslapen. Slapen werd op een gegeven moment echt een ‘ding’. Als ik ’s middags huiswerk maakte, dacht ik al: “Als ik straks maar kan slapen…” Ik was bang dat ik niet kon slapen en zo was de cirkel rond.

’s Avonds ging ik vaak met mijn moeder wandelen. Ik vond het heerlijk! (Nog steeds trouwens!) Langzaam kon ik mijn gedachten loslaten en kon ik de dingen van een andere kant zien. Ik vond het leuk om bij mensen naar binnen kijken, omdat het er altijd zo gezellig uit zag. Opvallend was dat bij heel veel mensen de klok op dezelfde plaats hing! Echt waar! Let er maar eens op ;-)

Avondwandeling

Het is al pikkedonker
Maar ik wandel door de straat
Alleen, want er is verder
Niemand anders nog zo laat

Langzaam loop ik langs de huizen
Kijk naar binnen waar het gaat
En zie een vriendelijke dame
Die rustig met haar zuster praat

Daar zit Fien! Ze eet een koekje
Ze kan vast niet slapen
Haar moeder maakt wat warme melk
En staat al roerende te gapen

Een man zit op één knie
Voor zijn lief en kijkt haar aan
Hij zegt iets en zij lacht dan
Waar zou het over gaan?

Op nummer vijf zijn de gordijnen
Helemaal potdicht
Ik zie niet eens een lampje schijnen
Alleen een streepje licht

Ginds zit Poes op mij te wachten
Aan het einde van de straat
Het laatste stukje doen we samen
Dat is fijn zo ’s avonds laat

Reactie plaatsen

We use cookies