Kindercoach? Krijg direct gratis toegang en ontdek ook de snelste & makkelijkste manier om de oorzaak van faalangst bij kinderen te ontdekken.
Klik hier!

Page content

article content

Durft jouw kind voor zichzelf op te komen?

Gevoelige kinderen vinden het meestal lastig om assertief te zijn. Ze durven niet voor zichzelf op te komen en hun grenzen niet goed aan te geven, omdat

  • ze bang zijn om anderen te kwetsen
  • ze denken dat ze het recht niet hebben
  • ze denken het niet waard zijn om voor zichzelf op te komen

Dit in combinatie met hun (hoge) gevoeligheid kan echt voor problemen zorgen!

Genoeg redenen om deze kinderen te leren om voor zichzelf op te komen!

Assertief door zelfliefde

zelfliefdeDe sleutel tot assertiviteit is denk ik: zelfvertrouwen, zelfwaardering, zelfliefde! Waarom? Als je van jezelf houdt, jezelf waardeert is het opeens heel makkelijk om voor jezelf te kiezen! Je bent het dan waard om goed voor jezelf te zorgen en ‘nee’ te zeggen als je voelt dat dit nodig is.

Wat anderen ervan denken kan je niet zoveel meer schelen, want als je voor jezelf kiest en je daardoor geen pijn of andere klachten krijgt, is dat zoveel meer waard dan de goedkeuring van iemand anders!

En daar komt bij dat iedereen in je omgeving er het meeste aan heeft als jij je goed voelt! Je bent dan veel liever, productiever, gezelliger, enzovoort.

Positief denken

Een makkelijke en zeer effectieve manier om zelfliefde te vergroten is het zeggen of denken van positieve affirmaties. Zeg, hardop of in gedachten, gedurende de dag heel vaak tegen jezelf: “Ik hou van mezelf en ik waardeer mezelf.”

Als je dit lastig vindt, verander de affirmatie dan bijvoorbeeld in: ik hou iedere dag een beetje meer van mezelf, ik waardeer mezelf iedere dag een beetje meer. Maak de affirmatie zo, dat je hem zelf gelooft. Dit is erg belangrijk, want als je iets tegen jezelf zegt wat je niet gelooft, is de kracht eraf en werkt het niet.. (Bron: De biologie van de overtuiging, Bruce Lipton.)

In het begin voelt dit misschien een beetje raar, maar het zal je echt goed doen! En ik spreek uit ervaring 😉 . Het is voor mij inmiddels een gewoonte geworden om ’s ochtends voordat ik onder de douche stap in de spiegel te kijken en hardop tegen mezelf te zeggen: “Ik hou van je en wat kan ik vandaag voor je doen om je gelukkig te maken?” Ik vind het heerlijk om de dag zo te beginnen!

Als je niet gewend bent om voor jezelf op te komen kan het zijn dat je nooit iets zegt en dan opeens, na de welbekende ‘druppel’, heel erg boos reageert. Dit wordt vaak niet begrepen, verkeerd uitgelegd en niet serieus genomen.

Louise Hay

Louise Hay heeft een affirmatie bedacht die beide aspecten, zelfliefde en op een goede manier voor jezelf opkomen, in zich heeft:

Ik hou van mezelf. Ik laat op een verstandige manier merken hoe machtig ik ben.

In eerste instantie vond ik het woord ‘machtig’ niet zo prettig, maar ik heb de affirmatie afgelopen week toch uitgeprobeerd en veel herhaald (omdat ik ook zo’n kei ben in opkomen voor mezelf.. 😉 ). Frappant is dat ik deze week verschillende keren echt voor mezelf ben opgekomen! Van het niet direct beantwoorden van een berichtje tot heel duidelijk aangeven dat ik geen tijd en energie had om met iemand te bellen.

Wat een fijn gevoel geeft het om voor jezelf op te komen! En weet je wat zo mooi was? De mensen die belangrijk voor me zijn en waar ik van hou accepteren en waarderen volledig dat ik mijn grenzen heb aangegeven! Dit zijn de mensen die ik graag dichtbij me heb (ongeacht de letterlijke afstand tussen ons). En de rest? Tja… 😉

Bij kinderen tot tien jaar werkt het nog niet zo goed om door middel van het abstract logische denken zelfvertrouwen te vergroten. Maar daar heb ik natuurlijk iets op gevonden: een helend gedicht over opkomen voor jezelf!

Nee!

Ik durf nooit eens te zeggen:
Het wordt me echt teveel
Nee, dat wil ik niet of
Ik hou niet zo van geel

Wat als ik iemand pijn doe
Of heel erg veel verdriet
Wat als er iemand boos wordt
Dat wil ik helemaal niet!

Ik zeg maar niets…
En houd me stil…
Ik knik en doe…
Wat iedereen wil…

Ik droomde van een wijze uil
Hij zei: “Het is juist goed
Als je zegt hoe jij voor jou
Het allerbeste doet!”

“Jij bent zo lief en mooi
Zorg maar heel goed voor jezelf
Het maakt niet uit hoe oud je bent
Veertig, vier of elf

Dus voortaan zeg ik vriendelijk:
“Het spijt me maar ik ben best moe
Ik kom een ander keertje,
Misschien wel morgen, naar je toe”

opkomen voor jezelf assertief water

Dit gedicht is opgenomen in de Helende gedichten Methode voor professionals.

(Wil je dit gedicht, of een ander gedicht, gebruiken in bijvoorbeeld je lessen, sessies, boek, trainingen, opleiding? Neem dan even contact met me op (mail@caroladekoning.nl). Je hebt hiervoor mijn schriftelijke toestemming nodig.)

Carola
Carola de Koning schrijft helende gedichten voor kinderen. Op deze manier combineert ze haar missie (kinderen helpen meer zelfvertrouwen te krijgen), haar passie voor schrijven en de kennis, ervaringen en inzichten die ze heeft opgedaan als groepleerkracht, bijlesjuf, kindercoach. Daarnaast werkt ze voor Wijzer over de Basisschool.
Een berichtje vind ik hartstikke leuk!

Comment Section

2 reacties op “Durft jouw kind voor zichzelf op te komen?


Door Lisette op 22 januari 2016

Ik was weer even op je site aan het kijken n.a.v. je mail. En kwam bij dit prachtige gedicht uit. En moest er even op reageren. In mijn praktijk zou ik deze ook graag willen voorlezen aan de kinderen. Het zal kinderen zo goed doen! Ik heb hem ook gelijk doorgestuurd naar een hooggevoelig kindje dat dit heel hard nodig heeft op dit moment. Ik ben benieuwd hoe hij er op reageert! Ik hou je op de hoogte.

Prachtig weer! Ga zo door!
Lieve groet,
Lisette


Door Carola op 22 januari 2016

Ha Lisette, dank voor je mooie woorden! Prachtig dat je het kunt gebruiken en hebt doorgestuurd 🙂 Ja houd me zeker op de hoogte, leuk!
Liefs, Carola

Plaats een reactie


*