Helende gedichten voor kinderen*.

*kinderen met faalangst, leerproblemen, dyslexie, dyscalculie, ad(h)d, onzekere kinderen, hooggevoelige kinderen, hoogbegaafde kinderen, kinderen die last hebben van stress of angst, kinderen met autisme, kinderen die zich niet goed genoeg of anders voelen

Helende gedichten op een website over pianomuziek en klankschaalmeditaties?!?

Ik zal het je uitleggen..

Mijn naam is Carola de Koning en voor ik mijn muzikale avontuur aanging, werkte ik als groepsleerkracht in het basisonderwijs en later als bijlesdocent en kindercoach in mijn eigen praktijk.

Ik begeleidde kinderen met allerlei problemen en gaf gastcolleges op pabo Thomas More (in Rotterdam).

Ik schreef vele gedichten voor en over bijzondere kinderen om moeilijke onderwerpen en problemen op een leuke en makkelijke manier met hen bespreekbaar te maken en ze het gevoel te geven dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn. Juist omdát ze zijn wie ze zijn.

Er ontstond een boek met de gedichten en daarnaast kwam er een baan bij een educatieve uitgeverij. Door de muziek en mijn werk is er te weinig tijd om me ook goed te focussen op de promotie en verkoop van Het Grote Gedichtenboek.

Maar ik wil wel heel graag dat het boek verkrijgbaar is voor iedereen die hier behoefte aan heeft. Vandaar deze pagina. 🙂

Download hier gratis de eerste 11 pagina’s van Het Grote Gedichtenboek (inclusief 2 gedichten!) (PDF)>>>

Helende gedichten

Hoe vaak werd je je opeens bewust van iets of viel ‘het kwartje’ na het lezen van een metafoor, sprookje, anekdote, verhaal of gedicht? Deze bijzondere teksten bevatten vaak een wijze les of boodschap die je in het diepste van je wezen raken.

Woorden die je herkent en waarin erkenning, begrip en liefde schuilt. Ze zijn ontzettend krachtig.

Ik word hier heel rustig van mama.
En dat gedichtje over boosheid, dat gaat over mij.

Mijn helende gedichten zijn gedichten voor en over bijzondere kinderen* om moeilijke onderwerpen en problemen op een leuke en makkelijke manier met hen bespreekbaar te maken en ze het gevoel te geven dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn. Voor thuis, op school en in de (kindercoach)praktijk.

*kinderen met faalangst, leerproblemen, dyslexie, dyscalculie, ad(h)d, onzekere kinderen, hooggevoelige kinderen, hoogbegaafde kinderen, kinderen die last hebben van stress of angst, kinderen met autisme, kinderen die zich niet goed genoeg of anders voelen

Kinderen die zich onbegrepen, niet op hun gemak voelen in de huidige maatschappij en het gevoel hebben nergens bij te horen, durven vaak zichzelf niet meer te zijn. Dit zorgt voor veel stress. En langdurige stress is zeer ongezond voor lichaam en geest.

Barbara Wren zegt hierover in haar boek Cellen van Licht“De ervaring dat we niet kunnen zijn wie we zijn geeft de meeste stress.”

Deze kinderen vinden in mijn gedichten herkenning, erkenning, begrip en geruststelling.

Over ‘Hooggevoelig’: Het gedicht dat mijn dochter zo raakte toen ik het voorlas, dat ze slikte en heel zachtjes zei: 
‘Mam, dat weet bijna niemand hoor..’

Ciska Tromp

Ieder gedicht heeft een mooie en bijzondere boodschap. In het ene gedicht wordt deze boodschap op een realistische manier gebracht en in het andere gedicht op sprookjesachtige wijze..

Als je het lastig vindt om je bijzondere kind te helpen met zijn probleem of met wat hem dwars zit, zijn de gedichten een mooie aanleiding om in gesprek te komen. Soms is een gesprek niet eens nodig en doen de gedichten hun werk al als ze alleen maar (voor)gelezen worden.

Ik hoop dat de gedichten ook jouw kind weer laten stralen. Voor zichzelf, voor jou als (groot)ouder en voor de hele wereld. We hebben het nodig…

Wat anderen zeggen

Vandaag is voor mij weer bewezen hoe belangrijk jouw gedichten zijn. 
Ik pakte het boek in een opwelling mee voor mijn nichtje die zeer gevoelig is en volgens mij heel slim. 
Ze heeft het moeilijk en heeft erg veel last van boosheid. 
Ik heb het boek bij haar achter gelaten en heb haar gezegd dat hier allemaal hele mooie gedichten in staan waar zij zich misschien wel in zou herkennen en waar ze misschien wat aan zou hebben.
Ik krijg net een berichtje van mijn zusje dat mijn nichtje het volgende zei: 
‘Ik word hier heel rustig van mama. En dat gedichtje over boosheid, dat gaat over mij.’ 
Dankjewel Carola dat je dit voor elkaar kunt krijgen!

Linda van Zwieten – trainer en coach

Alle gedichten zijn raak! Ze zetten je op een diepere laag in beweging, roeren je, raken je in je hart.

Mandy van Willigen – Ros Gestaltpsychotherapeut, kinder- en jeugdcoach

Mijn zoon van 9 las het gedicht ‘In een hokje’. 
Hij heeft autisme dus hoe mooi passend kan het zijn. 
Hij was zelf helemaal verbaasd dat het gedicht zo mooi over hem ging.
Daarna hebben we echt een prachtig gesprek gehad.

Daniëlle van den Burg, kinder- en brussencoach bij Hartenwijs Kindercoachpraktijk

Ontroering bij ieder gedicht!! Wonderschoon vind ik ze!

Dorine Kuijer – kindertherapeut en remedial teacher

Puur en eenvoudig. Zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Gerdy Esser-Oostvogel

Je gedichten zijn zo mooi. Ik word er iedere keer weer stil van..

Connie van der Veeken

Een voorbeeld uit mijn praktijk

Tom is boos

Met zijn gezicht op onweer sloft Tom mijn werkkamer binnen. Zijn tas sleept hij aan één hengsel over de grond achter zich aan. Met een diepe zucht ploft hij in de stoel tegenover mij.

“Kopje thee doen dan maar?”
“Met een een beetje melk..”

Ik geef hem een bemoedigend klopje op zijn schouder als ik langs hem loop op weg naar de keuken.

Faalangst

Tom is 10 jaar. Hij is slim, erg gevoelig, onzeker en hij heeft last van faalangst. Vooral bij geschiedenis repetities gaat het fout. Thuis, als zijn moeder hem overhoort, weet hij alles. Op school, als het repetitieblaadje voor zijn neus ligt, weet hij niets meer.

Vandaag had hij een repetitie geschiedenis.. Het duurt even voordat hij vertelt hoe het ging. Hij was een beetje zenuwachtig, maar niet zo erg. Tot hij op school was en de blaadjes werden uitgedeeld. Hij kon geen enkele vraag beantwoorden. En tot overmaat van ramp is Sofie, op hij wie hij al ‘zijn hele leven’ verliefd is, verliefd op Job..

“Ik wist helemaal niks meer! Hoe kan dat nou? En die stomme Sofie..” briest hij.

Boos of bang?

Tom is niet zo’n prater. Het duurt vaak even voordat hij zegt wat hij echt denkt en voelt. Ik ben hier bij hem al vaker tegenaan gelopen. Vorige week schreef ik een gedicht voor een jongetje van vijf met de boodschap dat hij helemaal goed is zoals hij is. Tijdens het schrijven hiervan bedacht ik me dat een gedicht over faalangst misschien wel een mooie ingang zou zijn om dit onderwerp met Tom bespreekbaar te maken.

Tom neemt kleine slokjes van zijn thee en wordt rustiger. Ik pak het gedicht dat ik eergisteren voor hem schreef.

“Ik heb iets geschreven en ik ben erg benieuwd wat jij ervan vindt. Vind je het goed als ik het aan je voorlees?”

“Ja hoor,” zegt Tom. Ik hoor aan zijn stem dat hij nieuwsgierig is.

Ik lees het gedicht rustig voor:

Iedereen houdt van mij

We gaan vandaag iets leren
Juf staat al voor de klas
Op het bord staan rare tekens
Ik wou dat het al strakjes was

Wat als ik het niet goed
Of het helemaal niet kan
Wat denken pap en juf 
En al die anderen daarvan?

Ben ik dan nog lief
Houden ze nog van mij
Of is het dan genoeg geweest
En hoor ik nergens echt meer bij

…….
(Het hele gedicht staat in Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen>>>)

Na het voorlezen stel ik Tom de vragen die ik heb voorbereid. Het is een eenvoudig stappenplan, maar zeer doeltreffend. De laatste stap is gebaseerd op een vragenlijst uit mijn hypnotherapie opleidingsmap. Het doel van deze laatste stap is om de oorzaak van Toms faalangst te achterhalen, zodat ik weet waar we aan moeten gaan werken om dit probleem op te lossen. En dit lukt.

Ik stel vragen, Tom beantwoordt ze. Na het tweede kopje thee (en het derde chocolaatje..) wordt het ook voor Tom langzaam duidelijk dat achter zijn boosheid angst schuilt. Angst om het fout te doen, angst om niet goed genoeg te zijn. 

En het mooie is dat hij dit zelf zegt. Mijn laatste vraag beantwoordt hij met: “Ik ben altijd bang dat ik het fout doe.”

En daar is de negatieve overtuiging die ten grondslag ligt aan zijn faalangst. Aan de hand van een andere vragenlijst (ook afkomstig uit mijn hypnotherapie opleidingsmap) bepalen we samen het doel van dit coachingstraject en maak ik een plan van aanpak.

Ik zet de tools in waar ik het liefste mee werk:

  • EFT (Emotional Freedom Techniques),
  • ontspanningsoefeningen,
  • de leerstof
  • en er is een nieuwe ‘tool’ bijgekomen: het gedicht.

Na een paar weken komt Tom met een glimlach van oor tot oor mijn werkkamer ingestormd. Met zijn tas nog op zijn rug en half struikelend over het matje dat bij de deur ligt, roept hij: “Ik hoefde maar één keer te zuchten en toen was het weg!! Ik wist alles!”

Mission accomplished. 😉

Als je graag met verhalen en metaforen werkt, mijn ervaring is dat dit vaak het denken ‘passeert’ en daardoor recht naar het hart en het onbewuste gaat, is Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen wellicht iets voor je.

De thema’s van de gedichten in het boek variëren van faalangst, onzekerheid, hooggevoeligheid, opkomen voor jezelf tot adhd, je hart volgen, je anders voelen enzovoort.

Wil je mijn gedichten gebruiken?

In bijvoorbeeld je boek, training, opleiding, enzovoort?

Dit mag als je hiervoor mijn schriftelijke toestemming hebt.

Als je in een e-mail uitlegt wat precies je bedoeling is, zal ik me erover buigen en je zo snel mogelijk laten weten of ik je verzoek kan inwilligen: contact@caroladekoning.nl

Als je Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen aanschaft, mag je het boek in jouw sessies en/of lessen gebruiken.