arrow_drop_up arrow_drop_down
Helende verhalen voor Lise

Als kindercoach werkte ik graag met helende verhalen. Lise is 6 jaar als haar moeder mij vraagt haar te helpen. Lise is een lief en sociaal meisje. Ze is gek op poezen. Lise is angstig, faalangstig en ze is bang voor nieuwe dingen. Op school klapt ze dicht en weet ze zelfs de basisdingen niet meer tijdens een Citotoets. Alles wat nieuw is, is voor Lise een probleem. Tijd voor helende verhalen!

Voor Lise heb ik twee verhalen geschreven. Het zijn geen gedichten, maar ik wil je graag laten zien hoe krachtig helende verhalen, en dus ook helende gedichten, kunnen zijn. Verder hebben we gewerkt met EFT (Emotional Freedom Technique).

Dit is de reactie van de moeder van Lise na twee maanden na het starten van de begeleiding van Lise:

Moeder van Lise: “En weet je wat… maandag had Lise opnieuw een Citotoets en… ze heeft deze volledig afgerond, geen angsten, geen dromen! Niet alleen wij, maar ook juf is enorm trots op onze kleine dame. Waren er voorheen nog twijfels wat betreft de overgang van Lise naar groep 3… deze twijfels zijn er nu niet meer. De groepen 3 worden vrij klein en de leerkrachten hebben er alle vertrouwen in dat Lise het nu aankan.”

Eerste verhaal: Mies kan springen

Tralalala! Tralalalie! Daar zijn de poezen Mies, Pluis en Raska. Ze zijn op weg naar het bos. Het is lekker warm, want de zon schijnt. Het ruikt heerlijk naar kleine paddestoeltjes en bloemen. Raska heeft haar mooie rode bal bij zich. En Pluis heeft heerlijke koekjes meegenomen. Die gaan onze vriendinnetjes straks lekker opeten, maar eerst gaan ze spelen. Spelen met de bal van Raska.

Ze komen bij een beekje. Het water stroomt zachtjes het heuveltje af.
‘Zullen we hier gaan spelen?’ vraagt Mies.
‘Oke’, roepen de anderen.
‘Kom we schoppen de bal naar elkaar’, zegt Pluis.
Het gaat goed, de bal vliegt hoog in de lucht van Mies naar Pluis, van Pluis naar Raska en van Raska weer naar Mies. Oh jee, wat gebeurt er nu? Raska wil de bal naar Mies schoppen, maar Raska is groot en sterk en schopt de bal héél hoog. Oh-oh! De bal vliegt over het beekje en blijft aan de andere kant liggen. Wat vindt onze Mies dat erg!

‘De bal is weg en ik kan hem niet pakken’, huilt Mies.
‘Je kunt toch over de beek springen en hem halen’, zegt Raska.
‘Nee dat gaat niet, ik kan niet springen’, jammert Mies.
‘Vroeger, toen je klein was, kon je niet springen. Nu ben je al groter en zijn je poten veel sterker geworden. Toe, probeer nu maar, het lukt je vast wel!’ moedigt Raska haar aan.
‘Ik kan het niet’, klaagt Mies verdrietig.
‘Weet je wat?’ zegt Pluis, ‘Ga eens even bij het beekje staan en kijk eens in het water.’ Mies ziet zichzelf in het water, net zoals in een spiegel.

‘Kijk, wat ben ik hard gegroeid!’ Ze ziet het allemaal heel goed in de waterspiegel. Ze ziet de spieren in haar poten. Kijk eens wat een sterke poten. En moet je dat lijf eens zien, wat is dat mooi en groot geworden!
‘Hé, Raska en Pluis. Kijk nu! Mijn poten zijn zo sterk geworden. Ik ga springen!’
‘Ja, doe maar’, roepen haar vriendinnetjes.
Mies neemt een aanloop en … Hop! Ja, ze springt over het beekje!
‘Joepie, ik kan het, joepie, joepie, ik kan springen!’ roept Mies.
‘Dat gaan we vieren!’ Ze gaan met z’n drieën bij elkaar staan en dansen en zingen:

‘Mies kan springen, Mies kan springen!’

‘Hoera, hoera, wie lust er een heerlijk koekje?’ vraagt Pluis.

Tweede verhaal: Een nieuw spelletje

Mies is zo blij dat ze kan springen. Vroeger kon ze dat niet, maar nu is ze veel groter en sterker en lukt het wel. Mies huppelt vrolijk naar het bos. Het is weer een mooie zonnige dag. Er staan overal mooie bloempjes en paddestoeltjes. Mies ruikt aan de bloempjes. Mmm, wat ruiken ze lekker. Als Mies in het bos is, zijn Pluis en Raska al aan het spelen. Maar ze spelen een spelletje dat Mies helemaal niet kent! ‘O, jee,’ schrikt Mies, ‘Dat spelletje ken ik niet.’

Mies verstopt zich achter een boom. Ze hoopt dat Raska en Pluis haar niet zien. Anders vragen ze of ze mee wil doen. En dat wil ze niet, want zo’n nieuw spel dat kan ze vast niet. Mies blijft heel stil achter een grote boom staan. Maar ze is zo groot en sterk geworden dat ze zich niet helemaal achter de boom kan verstoppen. En Pluis ziet haar.

‘Hee, Mies!’ roept Pluis. ‘Kom, dan kun je meedoen met dit nieuwe leuke spel!’
‘Nee, ik doe niet mee,’ roept Mies terug.
‘Waarom niet?’ vraagt Pluis verbaasd.
Mies loopt weg. Pluis rent naar haar toe. ‘Maar dit spel is hartstikke leuk,’ Pluis snapt er niks van.
‘Ik vind het stom,’ zegt Mies.
‘Maar wat vind je dan stom?’ vraagt Pluis.
De tranen prikken in Mies’ ogen. ‘Ik kan het toch niet.’ Mies begint te huilen.
‘Maar je hebt het nog niet geprobeerd,’ zegt Pluis.
‘Ik kan het toch niet,’zegt Mies weer.
‘Weet je nog toen je met Raska en mij aan het spelen was met de bal?’
‘Ja, dat weet ik nog,’ zegt Mies. Ze kijkt Pluis aan.
‘Nou, toen dacht je ook dat je het niet kon.’
‘O, ja.’ Mies denkt weer aan die dag dat ze over de beek sprong. Haar ogen beginnen te glinsteren.
‘Ja, ik ben veel groter en sterker en slimmer dan vroeger. Vroeger kon ik dit spelletje niet, maar nu wel!’

Mies rent Pluis voorbij. Ze is zo blij. Ze gaat een nieuw spelletje leren! Pluis en Raska leggen uit hoe het gaat. Mies snapt het meteen en wil dolgraag beginnen. De hele middag spelen ze het spelletje. Ze lachen en ze zingen:

‘Ik ben groot en sterk! En nieuwe spelletjes zijn heel leuk!’

Zelf een helend verhaal schrijven?

Dat kan! Hier lees je zeven tips voor het schrijven van een helend verhaal.

Reactie plaatsen

We use cookies