Kindercoach? Krijg direct gratis toegang en ontdek ook de snelste & makkelijkste manier om de oorzaak van faalangst bij kinderen te ontdekken.
Klik hier!

Page content

article content

Hoest je kind? De betekenis + helend gedicht + 7 tips

Ik heb hoest. Al langer dan een week. Zo’n droge prikkelhoest die als je gaat praten en wilt slapen begint. Het wordt niet erger, maar het gaat ook niet over. Het is tijd om ‘hoest’ eens onder de loep te nemen. 😉

oorzaak van hoestenIk vind het reuze interessant om te onderzoeken waar lichamelijke klachten vandaan komen. Waarom ze ontstaan, wat de achterliggende oorzaak is. Want als er een oorzaak is, kun je vaak iets doen om er vanaf te komen. En dat vind ik een fijn idee. Ik zie lichamelijke ongemakken als seintjes van mijn lichaam: “Sta even stil en luister goed naar jezelf. Er is namelijk iets in je leven waar je je niet prettig bij voelt.”

Ook de reuma (ik heb reumatoïde artritis) is zo’n seintje. Nou ja, meer een heleboel seintjes bij elkaar die ik te lang genegeerd heb.. Ik vermoed dat het krijgen van reumatoïde artritis voor mij de enige manier was om me letterlijk en figuurlijk stil te laten staan. En nog steeds roept de reuma me terug als ik rust nodig heb.

Oorzaak van hoesten

Ok, terug naar ‘hoest’. Louise Hay noemt als waarschijnlijke oorzaak van hoesten:

Behoefte om tegen de wereld te blaffen: “Kijk naar me, luister naar me!”

Mireille Mettes zegt in een artikel over hoesten:

Mireille Mettes Hoesten

De oorzaak van mijn ‘hoest’

Een tijdje geleden schreef ik voor Wijzer over de Basisschool (de website waar ik artikelen voor schrijf) een artikel over stress bij leerproblemen. Door een reactie op het artikel achter te laten, kon je mijn boek Ontspannen is leuk! winnen. Er kwamen meer dan 200 reacties op het artikel..! Het is zo mooi als je, in mijn geval door middel van woorden, mensen kunt raken en kunt helpen.

Ouders, orthopedagogen, een gedragsspecialist en leerkrachten reageerden op het artikel. Bij ouders was er opluchting omdat het probleem van hun kind erkend en begrepen werd. Leerkrachten vroegen of ik trainingen geef.

lezing Ontspannen is leuk! 2013En toen gebeurde het: er ging iets borrelen diep in mij. De energie die ik kreeg tijdens het geven van lezingen op Pabo Thomas More (de Pabo waar ik mijn onderwijsbevoegdheid haalde) en bij een Rotary Club, kwam in beweging en stroomde door mijn lichaam. Ik vond het heerlijk om aan groepen studenten en geïnteresseerden te vertellen over stress bij kinderen, over de ervaringen die ik opdeed in mijn praktijk en hoe je een probleem bij een kind kunt aanpakken en oplossen.

Ik wilde dit weer gaan doen en wel meteen! Maar… het is voor nu niet haalbaar. De reuma is op dit moment behoorlijk actief. Ik vermoed door de drukte en spanning van de afgelopen maanden. Dit betekent dat ik plots pijn kan krijgen. Zomaar uit het niets. Er zitten zwellingen in mijn vingers en voeten. Ik maak me zorgen en durf nu simpelweg de stap niet te zetten. En dit frustreert en maakt me boos.

lezing Ontspannen is leuk!4Ik wil mijn kennis, ervaringen en inzichten delen, omdat ik denk dat hiermee kinderen, ouders en leerkrachten geholpen gaan worden. Aan de ene kant is er die drang om naar buiten te treden, me daadwerkelijk te uiten en mijn verhaal te vertellen en aan de andere kant is er de reuma die me nu een halt toeroept. Ik vind het op dit moment erg lastig om de juiste balans te vinden tussen rust en ‘actie’. Ik wil zo graag en zoveel..

En iedere keer als de reuma weer actief wordt of ik andere klachten krijg, vind ik dit in eerste instantie natuurlijk heel vervelend. Maar ik weet ook dat dit niet voor niets gebeurt en mijn lichaam me iets wil vertellen. Er mag weer iets geheeld worden, waardoor ik me alleen maar beter en gelukkiger ga voelen. En ik steeds meer in vrijheid kan leven. Ik ben er nog niet, maar ik kom er wel! 😉

(P.S. Dit artikel schreef ik vorige week. Waar ik vorige week nog lopend een heuveltje op moest, kon ik vandaag op mijn fiets blijven zitten en fietsend naar boven! Whoehoe! 🙂 )

Blokkade in keelchakra

Ik kan me op dit moment niet goed uiten. Ik schrijf weinig omdat ik druk ben met andere dingen, speel nauwelijks piano, omdat dit niet gaat in verband met de zwellingen in mijn vingers en ik kan niet zo ver en hard fietsen als ik zou willen (maar ik kan fietsen!). Opeens realiseerde ik me dat ik nooit goed heb durven zeggen wat ik nu werkelijk denk, voel en vind en het nog steeds lastig vindt om voor mezelf op te komen.

Je niet goed kunnen uiten kan een blokkade in de keelchakra veroorzaken. Een chakra is een draaiend energiewiel dat levenskrachtenergie laat
stromen. De grote chakra’s bevinden zich op de plaatsen waar de belangrijkste zenuwknopen zich vanuit de wervelkolom vertakken:chakra's

7 = Kruinchakra, of kroonchakra
6 = Derde oog chakra of pijnappelklierchakra
5 = Keelchakra
4 = Hartchakra
3 = Zonnevlechtchakra
2 = Sacraal- of heiligchakra
1 = Basis- of wortelchakra

Dit zijn de 7 chakra’s die het meest genoemd worden. Sommige mensen gaan uit van 9 chakra’s en anderen zelfs van 13 chakra’s.

Als de energie in de keelchakra bij iemand goed stroomt:

 • Heeft hij/zij een volle stem
 • Kan hij/zij goed luisteren
 • Heeft hij/zij een goed gevoel voor timing en ritme
 • Communiceert hij/zij duidelijk
 • Leeft hij/zij creatief

Als de energie in de keelchakra bij iemand geblokkeerd is:

 • Heeft hij/zij spreekangst of praat hij/zij juist heel veel
 • Heeft hij/zij een zwakke stem of heeft hij/zij juist een heel dominerende stem en onderbreekt hij/zij anderen
 • Vindt hij/zij het moeilijk om gevoelens te verwoorden of roddelt hij/zij juist
 • Is hij/zij verlegen, introvert
 • Heeft hij/zij geen muzikaal gehoor
 • Heeft hij/zij een slecht gevoelt voor ritme

De lichamelijke klachten die horen bij een geblokkeerde keelchakra zijn:

 • Aandoeningen aan keel, oren, stem en nek
 • Verkrampte kaken
 • Vergiftiging

Mijn ‘hoest’ komt vanuit mijn keel en hindert me om goed te spreken en een paar dagen geleden zat de reuma in mijn kaak. Toeval? Ik denk het niet. (Pijn in je kaak kan overigens ook staan voor boosheid. Ik ben ook een beetje boos, omdat ik niet kan doen wat ik wil..)

Ik herken alleen de zachte stem en het moeilijk verwoorden van gevoelens. Dus er is hoop.. 😉 Die is er natuurlijk sowieso, ook als je alle kenmerken herkent bij jezelf!

7 tips voor het opheffen van blokkade in keelchakra

Als je vermoedt dat het hoesten van je kind veroorzaakt wordt doordat hij/zij zich niet goed uit, probeer dan eens één of meer van de volgende dingen:

 1. blokkade keelchakraVraag gewoon eens aan je kind wat hij/zij wil vertellen
 2. Laat je kind een tekening maken
 3. Laat je kind een verhaal schrijven
 4. Geef je kind een dagboek cadeau en laat hem/haar hier iedere dag in schrijven
 5. Laat je kind een brief schrijven aan degene aan wie hij/zij graag iets wil vertellen of vragen
 6. Laat je kind zingen
 7. Masseer de schouders en nek van je kind, zo maak je deze ‘los’

Helend gedicht ‘Ik wil zo graag iets zeggen’

Ik ben er maar weer eens voor gaan zitten en schreef onderstaand gedicht. Het was heerlijk om dit te schrijven en het heeft me goed gedaan. Lees het maar voor aan je kind als hij/zij hoest, en natuurlijk kan dat ook als hij/zij niet hoest, en geef je kind daarna de mogelijkheid om zich te uiten op een manier die bij hem/haar past. Ik ben benieuwd welke mooie schrijfsels en andere kunstwerken er gaan ontstaan..

(De kleur die in verband wordt gebracht met de keelchakra is lichtblauw. Dit las ik nadat ik het gedicht geschreven had..)

Ik wil zo graag iets zeggen

Ik wil zo graag iets zeggen
En dat iedereen me hoort
Een fraai verhaal vertellen
Zonder dat iemand me stoort

Dat iedereen dan luistert
Vol aandacht en geduld
En mijn mooie stem
De hele kamer vult

Wel een uur achter elkaar
Of zelfs een hele dag
En dat ik dan echt alles
Wat ik wil ook zeggen mag…

Het hele gedicht is opgenomen in de Helende gedichten Methode voor professionals.

Bronnen:
Hay, L., 2000, Je kunt je leven helen, 21e druk, Groningen.
Hay, L., Schulz, M. L., 2013, Alles komt goed, Houten.
Judith, A., 2007, Handboek chakrapsychologie, zelfverwerkelijking in zeven stappen, 12e druk, Haarlem.
http://www.mirmethode.nl/hoesten/

Carola
Carola de Koning schrijft helende gedichten voor kinderen. Op deze manier combineert ze haar missie (kinderen helpen meer zelfvertrouwen te krijgen), haar passie voor schrijven en de kennis, ervaringen en inzichten die ze heeft opgedaan als groepleerkracht, bijlesjuf, kindercoach. Daarnaast werkt ze voor Wijzer over de Basisschool.
Een berichtje vind ik hartstikke leuk!

Comment Section

4 reacties op “Hoest je kind? De betekenis + helend gedicht + 7 tips


Door sandra op 6 december 2016

Dat past wel een beetje bij mij, zegt dochter van 6 met een lach.


Door Carola op 7 december 2016

Prachtig Sandra! Dank voor je berichtje!


Door norma op 6 december 2016

Mooie mail Carola heel herkenbaar bij mezelf de keel en hoesten bij mijn dochter momenteel


Door Carola op 7 december 2016

Dank voor je fijne reactie Norma. Zorg maar goed voor jezelf. En voor je dochter natuurlijk, maar dat is een overbodige opmerking.. 😉

Plaats een reactie


*