Gratis Ebook
Eerste 11 pagina's uit Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen: 2 gedichten, gebruiksaanwijzing, overzicht gedichten + thema's

Page content

Ontspannen op alfa-niveau

Ontspannen op alfa-niveau

Silva Mind Control

In 2002 volgde ik de cursus Silva Mind Control. Nog steeds pas ik de dingen die ik daar leerde, dagelijks toe.

Tijdens deze cursus leer je om op elk gewenst moment op alfa-niveau te functioneren, zodat:

 • je meer van je brein kunt gebruiken,
 • de creatieve vermogens van je bewustzijn worden vergroot,
 • de creatieve vermogens van je intuïtie worden vergroot.

En dit bied je ongekende mogelijkheden..

De beperkingen die je jezelf, vaak onbewust, oplegt, weerhouden je ervan om gelukkig, gezond en succesvol te zijn. Op alfa-niveau verleg je je grenzen en wordt er heel veel mogelijk.

Wat is alfa-niveau?

Onze hersenen produceren elektrische golfjes die door middel van een EEG-scan (EEG is de afkorting van Electro-Encefalografie) kunnen worden gemeten. Er zijn verschillende hersenfrequenties:

 • Delta hersengolven hebben een frequentie van 0 tot 4 trillingen per seconde (Herz, afgekort Hz)
 • Thèta hersengolven hebben een frequentie van 4 tot 7 Hz
 • Alfa hersengolven hebben een frequentie van 7 tot 13 Hz
 • SMR hersengolven (senso motorisch ritme) hebben een frequentie van 13 tot 16 Hz
 • Bèta hersengolven hebben een frequentie van 16 tot 30 Hz
 • Gamma hersengolven hebben een frequentie van 30 tot 80 Hz

(De wetenschap is het nog niet helemaal eens over het bereik van de verschillende frequenties. Het kan dus zijn dat je ergens anders over iets andere bereiken leest.)

Iedere frequentie vertegenwoordigt een bepaald niveau van bewustzijn.

Delta (0-4 Hz): diepe slaap

Het deltaniveau is het niveau van de diepe, droomloze slaap. Baby’s functioneren vaak op dit niveau. Alleen mensen die heel erg bekwaam zijn in mediteren kunnen deze staat bewust ervaren.
“Uit de praktijk blijkt dat mensen die regelmatig meditatie’s doen op een Delta niveau, mensen zijn die spiritueel, emotioneel en tegelijkertijd geaard zijn. Hun kracht en toewijding is indrukwekend. Het zijn mensen die heel doelgericht en in totale vrijheid leven.” (http://www.superbrein.nl/hersengolven.html)

Thèta (4-7 Hz): diepe ontspanning/meditatie

Het thètaniveau verwijst naar een meditatieve, trance-achtige toestand (hypnose). Jonge kinderen functioneren vaak op thètaniveau. Dit niveau is niet bereikbaar voor onze lichamelijke zintuigen; we zijn ons niet bewust van tijd en ruimte. Deze naar binnen gekeerde toestand maakt het met behulp van onze intuïtie, verbeeldingskracht en creativiteit mogelijk om onze doelen en wensen te realiseren. Het is de ideale staat voor (zelf)genezing.

Alfa (7-13 Hz): ontspannen, alert en gefocust

Het alfaniveau is het niveau waarop we naar binnen gekeerd, ontspannen en tegelijk alert zijn. Het niveau waarop we dagdromen, fantaseren en visualiseren. We zijn ons bewust van ons eigen innerlijk (waar een schat aan kennis, creativiteit, wijsheid en inzicht schuilt) en kunnen ons openstellen voor alle informatie buiten onszelf. We zijn gevoelig en staan open voor ingevingen.

Deze ontspannen en alerte toestand waar tijd en ruimte niet bestaan maakt het mogelijk om de grenzeloze mogelijkheden van ons innerlijk bewustzijn bewust te gebruiken. We kunnen op dit niveau invloed uitoefenen op alle omstandigheden in ons leven.

Tevens is dit het beste niveau om informatie op te nemen, te onthouden, te reproduceren en je optimaal te kunnen concentreren. Het alfaniveau wordt vaak in verband gebracht met ontspannen.

Caseworks Silva Mind

Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van het functioneren op alfaniveau is de opdracht die je krijgt tijdens de laatste cursusdag van Silva Mind Control.

Op deze dag wordt gewerkt met cases. In groepjes van drie wordt een case behandelt.

 • persoon 1 gaat naar het alfa-niveau,
 • persoon 2 begeleidt persoon 1 en brengt een case in,
 • persoon 3 observeert.

Een case is in dit geval een bekende van persoon 2 (en een onbekende van persoon 1!) met een lichamelijk ongemak of een ziekte. De bedoeling is dat degene die naar het alfa-niveau gaat, erachter komt wat deze persoon mankeert.
Het is verbazingwekkend, maar dit lukt bij iedereen! Het is fantastisch om te ervaren dat je dit kunt.

SMR (13-16 Hz): fysieke rust en alert

Het SMR niveau wordt gekenmerkt door fysieke rust en tegelijkertijd sensomotorisch bewustzijn. Denk aan een poes die in volkomen rust op de vensterbank ligt en tegelijk alles wat buiten gebeurt in de gaten heeft. Als er iets gebeurt wat haar interesse wekt, kan de poes ineens heel gefocust tot actie komen.

Bèta (16-30 Hz): alert

Het Bètaniveau is de volledige staat van bewustzijn. We gebruiken onze lichamelijke zintuigen en zijn ons bewust van tijd en ruimte. We functioneren op dit niveau als we bijvoorbeeld een lezing geven, logisch denken, een gesprek voeren, aan het werk zijn, enzovoort. We zijn gericht op de dingen buiten onszelf.
Het Bètaniveau is ook het niveau waarop we stress, angst, onrust en ergernis beleven.

Gamma (30-80 Hz): zeer alert

Het Gammaniveau is een hoge staat van bewustzijn. We zijn zeer alert en kunnen topprestaties leveren. Als we grote angst ervaren, verkeren we ook op het Gammaniveau.

Naar alfa-niveau

Door bewust te ontspannen, kun je zelf je hersenen op het alfaniveau brengen en gebruik maken van alle voordelen van deze staat van bewustzijn! Ook door middel van neurofeedback kunnen hersengolven veranderen.

Een berichtje vind ik hartstikke leuk!

Comment Section

0 reacties op “Ontspannen op alfa-niveau

Plaats een reactie


*