Gratis Ebook
Eerste 11 pagina's uit Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen: 2 gedichten, gebruiksaanwijzing, overzicht gedichten + thema's

Page content

Oxytocine: het ‘knuffelhormoon’

Oxytocine: het ‘knuffelhormoon’

Ik hou van knuffelen. En ik denk velen met mij. Knuffelen is niet alleen heel fijn, het doet veel meer! Door knuffelen komt het hormoon oxytocine vrij.

knuffelhormoon oxytocineOxytocine

Oxytocine is een hormoon dat weeën opwekt en zorgt voor de toeschietreflex (het naar buiten laten spuiten van de moedermelk) bij het geven van borstvoeding. Oxytocine wordt daarom ook wel het vrouwenhormoon genoemd. Dit is onterecht, want onderzoek wijst uit dat Oxytocine door iedereen wordt aangemaakt bij fijn onderling contact.

Wat doet oxytocine?

Oxytocine beïnvloed belangrijke lichaamsfuncties.
Oxytocine:

 • Vertraagt de hartslag en de bloedsomloop,
 • Stimuleert de spijsvertering,
 • Stimuleert productie van sperma in de zaadballen,
 • Stimuleert de uitdrijving van eitjes naar de eierstokken,
 • Zorgt voor de samentrekking van de baarmoederspieren tijdens de bevalling,
 • Activeert de toeschietreflex bij borstvoeding,
 • Zorgt ervoor dat je meer behoefte hebt aan sociale contacten.

Maar het doet meer!

Oxytocine vermindert stress

Oxytocine zorgt voor een enorm rustgevend gevoel waardoor de bloeddruk daalt en het stresshormoon cortisol afneemt.

Uit onderzoek is gebleken dat het hormoon:

 • Angst vermindert,
 • Een kalmerende werking heeft,
 • Stressverlagend werkt,
 • Tot meer sociaal contact leidt.

Hoe maak je oxytocine aan?

Door aanraking, lichte druk en warmte komt oxytocine vrij. Het is dus heel makkelijk om oxytocine aan te maken: een massage, de liefde bedrijven, knuffelen, een dier aaien, enzovoort. In sommige ziekenhuizen en verzorgingstehuizen kunnen patiënten dieren die op ‘bezoek’ komen aaien. En dit doet de patiënten en bewoners goed!

Kinderen genieten van de aanraking van hun ouders. Bijvoorbeeld tijdens het voorlezen van een boek bij papa of mama op schoot. Ze worden gelukkig van een aai over hun bol, een knuffel, een kus.

Heb je geen relatie en/of huisdier? Dan kun je jezelf zachtjes en liefdevol over je hand aaien. Het hand-aaien komt van Mireille Mettes. Zij ontwikkelde een zelfhelingsmethode: de MIR-methode.

Chronische stress

Toch is er in onze hectische samenleving waarin we worden overspoeld door informatie, waarin we moeten presteren en concurreren steeds minder tijd voor rust, ontspanning en intimiteit. We maken steeds minder oxytocine aan. Dit is jammer, want juist dit kan ons behoeden voor de chronische stress die haast niet meer weg te denken is uit onze huidige maatschappij.

Free Hug

Voor als je behoefte hebt aan meer knuffels! 😉

Een echt ‘knuffelgedicht’ lees je hier>>>

Een berichtje vind ik hartstikke leuk!

Comment Section

2 reacties op “Oxytocine: het ‘knuffelhormoon’


Door katinka ritzerfeld op 20 juni 2016

dit klopt helemaal . In zie het telkens weer gebeuren bij mijn dochter van 15 jaar oud . Wanneer zij veel proefwerken ed heeft op school komt zij geregeld bij mij zitten en wil dan gekriebeld worden in haar haren , ik zie haar dan zicht – en voelbaar ontspannen en de “stress”afnemen, waardoor zij zich weer meer kan concentreren en geregeld het gezochte antwoord kan vinden/zien


Door Carola op 20 juni 2016

Wat mooi om te lezen Katinka! Een ‘hoofdmassage’ is heel goed! Op je hoofd lopen meridianen. Als je deze masseert heeft dat een positief effect op verschillende vlakken. Mireille Mettes schreef hier een leuk artikel over. Je kunt het hier lezen en de video bekijken: http://www.mirmethode.nl/kapster/ Lieve groet, Carola

Plaats een reactie


*