Gratis Ebook
Eerste 11 pagina's uit Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen: 2 gedichten, gebruiksaanwijzing, overzicht gedichten + thema's

Page content

Top-down leren

Top-down leren

Wat is top-down leren? Hooggevoelige en nieuwetijdskinderen zijn vaak heel slim. Misschien zelfs wel hoogintelligent of hoogbegaafd. Toch lopen deze kinderen ondanks hun hoge intelligentie vaak vast op school.. Herken je dit?

Dan leert jouw kind waarschijnlijk top-down.

Bottom-up / top-down

Het Nederlandse Onderwijssysteem is voornamelijk gebaseerd op bottom-up leren. Een prima systeem voor iedereen die op deze manier leert, maar een ramp voor iedereen die top-down leert.

Bottom-up leren betekent:

  • stapje voor stapje
  • vanaf het begin
  • volgens een vastgelegde opbouw
  • van delen naar het geheel

Top-down leren is het tegenovergestelde van bottom-up leren:

  • beginnen bij het geheel waarin details, delen of bouwstenen geplaatst kunnen worden

Als top-down denker loop je vast in het bottom-up model. Het levert veel frustratie en stress op als je boordevol potentie zit, maar hier niets mee kunt. Misschien wordt je intelligentie op school niet gezien en niet begrepen. Dan zul je ondanks je hoge intelligentie onder de maat presteren, omdat je niets snapt van het bottom-up leren..

Artikel Arie van Kessel

In het artikel  ‘Topdown leren, onmogelijk uit te leggen, als je niet weet wat bottom-up leren is’ (2009) legt Arie van Kessel duidelijk het verschil uit tussen top-down en bottom-up leren en op welke kinderen dit betrekking heeft.
Alles wordt geïllustreerd met duidelijke voorbeelden.
Hieronder bijvoorbeeld het verschil tussen pientere kinderen en begaafde kinderen en het effect van erkenning bij een kind dat zich ‘anders’ voelt.

Pientere kinderen / begaafde kinderen

pienter versus begaafd

De kracht van erkenning

hoogbegaafdhoogintelligent

Leonardo-Onderwijs

Als je er zeker van bent dat jouw kind top-down leert en er hierdoor echt problemen op school zijn die niet kunnen worden opgelost, is het misschien de moeite waard om je eens te verdiepen in het Leonardo Onderwijs. Dit is een fulltime onderwijsconcept in Nederland voor hoogbegaafde kinderen. (Het Leonardo-onderwijs voor hoogbegaafde kinderen bestaat niet meer. De rechtbank in Utrecht heeft op 24 februari 2015 het faillissement  uitgesproken van het bedrijf dat het onderwijs aanbod.) 

Deel je ervaring en help anderen!

Is jouw hooggevoelige of nieuwetijdskind hoogbegaafd of hoogintelligent en heb je ervaring met de problemen die zich kunnen voordoen op school? Misschien heb je zelfs tips voor andere ouders die hiermee worstelen? Of heb je juist vragen?

Deel jouw ervaringen en vragen hieronder! Het zou fantastisch zijn als je iemand via deze weg kunt helpen of geholpen kunt worden!

Is jouw kind hooggbegaafd en voelt jouw kind zich anders, onzeker? Dan is Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen iets voor jouw kind.

Een berichtje vind ik hartstikke leuk!

Comment Section

0 reacties op “Top-down leren

Plaats een reactie


*