Gratis Ebook
Eerste 11 pagina's uit Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen: 2 gedichten, gebruiksaanwijzing, overzicht gedichten + thema's

Page content

Veel creatiever door ontspanning

Veel creatiever door ontspanning

Als ik ga slapen, heb ik altijd een paar dingen binnen handbereik:

  • de schakelaar van mijn nachtlampje;alfa niveau
  • een glaasje water;
  • mijn mp3 speler;
  • het boek dat ik aan het lezen ben.

En er ligt nog iets: een notitieboekje met daaraan een pen geklemd. ’s Avonds controleer ik zorgvuldig of de pen inderdaad nog vast zit aan het boekje, zodat ik ’s nachts aan één graai genoeg heb om mijn pen en notitieboekje te pakken te krijgen.

Die ene zin…

Pen en papier zijn bedoeld om mijn nachtelijke avonturen op te schrijven. Ik droom veel en vind het interessant de betekenissen van mijn dromen op te zoeken. En aangezien je vijf tot tien minuten nadat je wakker bent geworden de helft van je droom alweer vergeten bent, is wat schrijfgerei op mijn nachtkastje om mijn dromen te noteren geen overbodige luxe.

creatiever als je ontspannen bentTot op die ene ochtend in augustus. Het leek een ochtend zoals alle anderen in augustus: vogels die naar mijn idee net iets te vroeg hun fluitconcert begonnen, de zon die net iets te vroeg de dag al aankondigde en mensen die net iets te vroeg al op weg naar hun werk gingen.
Slaperig wachtte ik op het laatste beeld van mijn droom en had mijn arm al buiten mijn bed gehangen, klaar voor de graai naar mijn notitieboekje met pen. Ik wachtte… en wachtte… Het beeld kwam niet. Er kwam iets anders. Een zin: de wereld van nu is erg druk.

Op het randje tussen waken en slapen ontvouwde zich razendsnel het idee voor mijn boek Ontspannen is leuk!. Zomaar. In grote lijnen het eerste hoofdstuk over stress, waarom ontspannen zo belangrijk is, de oefeningen die ik erin wilde, de schema’s en nog meer.

Op mijn vraag, die al een tijd rondspookte in mijn gedachten, hoe ik als kindercoach meer kinderen kon helpen stress te verminderen dan de vijftien die ik per week begeleidde, leek een antwoord te zijn gekomen. Al schrijvend werd ik steeds enthousiaster en kreeg het gevoel dat dit echt iets kon worden. Het heeft daarna nog jaren geduurd voordat mijn manuscript af was, ik een enthousiaste uitgeefster vond en ik uiteindelijk Ontspannen is leuk! in handen had. Maar het idee was er op dat moment en kon langzaam uitgroeien tot een echt boek.

Van droomflarden tot boek

Later volgde er nog meer momenten waarop me plotseling zinnen en ideeën te binnen schoten. Meestal gebeurde dit vlak nadat ik creatiever door ontspanningwakker werd of vlak voor ik in slaap viel. Aan het begin of eind van de nacht en ook midden in de nacht. Soms knipte ik wel vijf of zes keer binnen een half uur mijn lampje aan. Een groot deel van Ontspannen is leuk! heb ik op de rand van mijn bed geschreven. In dat veel te kleine notitieboekje tussen droomflarden door in een handschrift dat ik de volgende dag nog maar moeilijk kon lezen.

Alfa- en bèta-niveau

En nog steeds zijn de ideeën en zinnen die me vlak nadat ik wakker word of vlak voor ik in slaap val te binnen schieten heel belangrijk. Ze vormen de basis voor een nieuw gedicht, een nieuw hoofdstuk, geven de oplossing voor een probleem of laten me iets van een heel andere kant bekijken.

Hoe kan het dat ik juist op die momenten van die heldere inzichten en goede ideeën heb? Dit heeft te maken met de ontspannen toestand waarin je verkeert als je net wakker bent geworden of net voordat je in slaap valt. Onze hersenen vertonen dan een frequentie van 7-14 hertz. Dit wordt het alfa-niveau genoemd: een ontspannen en tevens alerte toestand waarin je de creatieve vermogens van je rechterhersenhelft kunt benutten. Ook is dit het niveau waarop we ons bewust kunnen zijn van de dingen in ons eigen innerlijk en we ontvankelijk zijn voor ingevingen en ideeën. Overdag, als we logisch moeten denken, spreken, lezen, schrijven, rekenen, tellen, analyseren, enzovoort, trillen onze hersenen het grootste deel van de tijd met een frequentie van 14-21 hertz: het bèta-niveau en dan is alleen onze linkerhersenhelft actief.

Creatieve hersenhelft

De meeste volwassenen zijn in de loop der jaren (kinderen functioneren veel vaker op alfa-niveau) verleerd hun rechterhersenhelft te benutten en ‘missen’ nu de creativiteit van de rechterhersenhelft. Mensen die nooit zijn verleerd beide Boek 'Ontspannen is leuk!'hersenhelften te gebruiken zijn bijvoorbeeld uitvinders en kunstenaars. Door bewust geestelijk en lichamelijk te ontspannen is het voor iedereen mogelijk om op alfa-niveau te functioneren en zijn creatieve vermogens te gebruiken.

Ontspanning is in deze tijd waarin de druk en hoge eisen van de maatschappij voor velen van ons voelbaar zijn uitermate belangrijk om in balans te blijven. Laten we tegelijkertijd profiteren van onze creatieve rechterhersenhelft en ons eigen innerlijk dat boordevol goede ideeën en oplossingen zit!

Afijn, ik zit inmiddels alweer een hele tijd op de rand van mijn bed te schrijven, terwijl ik eigenlijk gewoon had horen slapen…

(Dit artikel schreef ik in 2012 voor een online schrijfmagazine.)

Een berichtje vind ik hartstikke leuk!

Comment Section

0 reacties op “Veel creatiever door ontspanning

Plaats een reactie


*