Gratis Ebook
Eerste 11 pagina's uit Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen: 2 gedichten, gebruiksaanwijzing, overzicht gedichten + thema's

Page content

Voedselovergevoeligheidstest

Voedselovergevoeligheidstest

Hooggevoelige en nieuwetijdskinderen reageren vaak erg gevoelig op bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan vervelende klachten veroorzaken die vaak met een kleine aanpassing in het voedingspatroon verholpen kunnen worden.

Het is echt de moeite waard om te onderzoeken of jouw hooggevoelige en/of nieuwetijdskind een voedselovergevoeligheid of allergie heeft!

Heeft jouw hooggevoelige en/of nieuwetijdskind lichamelijke of andere klachten? Dan raad ik je aan een voedselovergevoeligheidstest te laten doen.

Waarom een voedselovergevoeligheidstest?

Omdat:voedselovergevoeligheid tarwe

 1. met name deze kinderen door hun gevoeligheid erg gevoelig kunnen reageren op voeding;
 2. voeding heel veel invloed heeft op je geestelijke en lichamelijke welzijn;
 3. het aanpassen van het voedingspatroon één van de makkelijkste en meest effectieve manieren is om iets aan de klacht(en) van je kind te doen.

36 voedselovergevoeligheden

Nadat er bij mij Reumatoïde Artritis was geconstateerd heb ik op aanraden van een Ayurvedische arts een voedselovergevoeligheidstest gedaan (ImuPro test).

Ik was overgevoelig voor maar liefst 36 voedingsmiddelen (van de 270, dus dat viel nog best mee 😉 ). De belangrijkste waren: alle granen met gluten, koemelk, kippenei.

Als je de etiketten van voedingsmiddelen gaat lezen, kom je erachter dat dit haast overal in zit. Het was een hele klus om nog iets lekkers op tafel te krijgen, maar het idee dat het laten staan van de voedingsmiddelen die ik niet goed verdroeg zou helpen om de reuma te verminderen, maakte me opeens bijzonder creatief!

voedselovergevoeligheid kippeneiWat is voedselovergevoeligheid?

Als je een voedselovergevoeligheid hebt, reageert je lichaam overdreven op bepaalde voedingsmiddelen. Je lichaam kan op twee manieren reageren op een voedselovergevoeligheid: je bent allergisch of je hebt een intolerantie.

Wat het verschil is tussen allergie en intolerantie lees je hier>>>

Symptomen voedselovergevoeligheid

Klachten die kunnen duiden op een voedselovergevoeligheid zijn:

 • Ontsteking van de dikke darm waarbij zweren gevormd worden
 • Ziekte van Crohn
 • Diarree
 • Obstipatie
 • Maagzuur
 • Chronische vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Gewrichtsproblemen/Reumatische problemen
 • Autisme
 • ADHD
 • Overgewicht
 • Ondergewicht
 • Huidproblemen (eczeem, psoriasis, etc.)

Nu begrijp je denk ik wel dat ik, als jouw hooggevoelige en/of nieuwetijdskind (vage) lichamelijke of andere klachten heeft, je aanraad zo’n test te laten doen..

Hooggevoeligheid en voedselovergevoeligheid

Bij de ImuPro test wordt gemeten in vier reactiesterktes: 1, 2, 3 en 4 waarbij 1 aangeeft dat je het minst reageert en 4 aangeeft dat je het sterkst reageert. Bij mij hadden alle granen met gluten een reactiesterkte van 1, kippenei een reactiesterkte van 2 en koemelk ook een reactiesterkte van 2.

Later kwam uit een bioresonantie test dat ik niet overgevoelig ben voor gluten, maar wel voor kippenei en koemelk.

Afgelopen week was ik bij dokter Tisscher (reumatoloog, klinisch ecoloog en specialist natuurgeneeskunde) en hij testte dat ik tarwe, kippenei en koemelk niet verdraag. Hij zei overigens ook dat ik waarschijnlijk zo weinig zwellingen heb, omdat ik al heel veel met voeding doe! 🙂

Het is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen, maar ik denk dat door mijn hooggevoeligheid de 1 die uit de ImuPro test kwam voor mij misschien wel even hoog is als een 3 of 4 voor iemand die niet hooggevoelig is.

Het lijkt erop dat het bioresonantie apparaat mijn hooggevoeligheid niet heeft opgemerkt óf mijn immuunsysteem dusdanig gestabiliseerd is dat ik van de glutenhoudende granen alleen tarwe niet meer verdraag en de rest van deze granen wel.

Ik ga het de komende weken uittesten!

Eens een voedselovergevoeligheid, altijd een voedselovergevoeligheid?voedselovergevoeligheid melk

Nee, dit hoeft niet! Door de voedingsmiddelen waar je overgevoelig voor bent een tijdje te laten staan (acht weken) kan je immuunsysteem zich stabiliseren. Na deze acht weken kun je voorzichtig gaan testen of je deze voedingsmiddelen weer kunt verdragen.

Verder is het belangrijk om tekorten (vitaminen, mineralen, enzymen) aan te vullen. Dit zal helpen om weer in balans te komen en bijdragen aan een goede verwerking van voeding.

Ik denk dat het verstandig is om eens in de vijf jaar een voedselovergevoeligheidstest te doen. In de loop der jaren verander je, je lichaam verandert en wellicht ook je voedselovergevoeligheid.

Heb je op- en/of aanmerkingen of ervaring met voedselovergevoeligheid en het testen hiervan? Ik hoor het heel graag in een reactie hieronder!

Een berichtje vind ik hartstikke leuk!

Comment Section

2 reacties op “Voedselovergevoeligheidstest


Door Marijn op 26 september 2015

Heel belangrijk: als je aan de slag wil met de voeding van je kind, zoek dan ook een diëtist op die lid is van de Nederlandse vereniging van diëtisten. Laat die meekijken met wat de andere behandelaars en therapeuten aan dieet voorschrijven. Ik heb meegemaakt dat een kind rachitis (Engelse ziekte) kreeg door een strict dieet en daar voor het leven door getekend was. Kinderen in de groei hebben een uitgebalanceerd dieet nodig.


Door Carola op 26 september 2015

Dank voor je aanvulling Marijn!

Plaats een reactie


*