Gratis Ebook
Eerste 11 pagina's uit Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen: 2 gedichten, gebruiksaanwijzing, overzicht gedichten + thema's

Page content

Reacties op angst

Reacties op angst

Iedereen kent angst en dit is maar goed ook. Wie geen angst kent, zal niet oud worden. Het is soms noodzakelijk om bang te zijn.

Vluchtreactie

Angst houdt je bijvoorbeeld tegen om over te steken als een vrachtwagen niet stopt voor het zebrapad waar jij wilt oversteken. De gedachte: “Ik heb voorrang,” heeft niet zoveel zin. Je kunt beter intuïtief handelen. De meeste mensen zouden in dit geval snel een stap terug doen, een nuttige angstreactie. Je vlucht voor het gevaar: vluchtreactie.

Bevriesreactie

Het kan ook gebeuren dat de angstreactie zo heftig is dat iemand niets meer kan doen. Je verstijft van angst: de bevriesreactie. Je bent dan niet meer in staat om efficiënt te handelen. Het volgende voorbeeld laat zien dat de bevriesreactie ook een nuttige angstreactie kan zijn.

Mark is erg bang voor honden. Als er een hond naar hem toekomt, durft hij geen vinger meer te verroeren. De hond snuffelt wat aan Mark en laat hem al snel met rust. Pas als de hond weg is, kan Mark zich weer ontspannen.

Mark doet niets en de hond ziet Mark dus niet als een prooi waar hij achteraan moet gaan. Hij laat Mark met rust. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de hond ziet dat Mark niet met hem wil spelen. Mark is niet interessant meer en de hond gaat weg.

Angst veroorzaakt stress

Tijdens een angstreactie gebeurt er, net als bij een stressreactie, van alles in je lichaam. De hormonen adrenaline en noradrenaline worden geproduceerd om een goede lichamelijke inspanning te kunnen leveren. Je bloed gaat sneller stromen en de zuurstoftoevoer naar met name je armen en benen, omdat deze het meest gebruikt worden, neemt toe.

Maar er gebeurt nog meer. Je armen en benen krijgen veel energie. Om daarin te voorzien, stroomt er energie weg uit andere delen van je lichaam. Slikken gaat moeilijk, je maag verkrampt. Je darmen functioneren minder goed en nemen minder vocht op. Ontlasting kan dunner worden en je kunt zomaar in je broek plassen. Alle overbodige stoffen verlaten je lichaam zodat het makkelijker is om een zware lichamelijke inspanning te leveren. Je denkvermogen neemt af, omdat de zuurstoftoevoer naar je hersenen minder wordt. Hierdoor kun je intuïtief handelen.

Je denkt niet meer, maar je doet.

Naast de vlucht- en bevriesreactie zijn er nog de vecht- en vleireactie op angst.

Vechtreactie

Pieter fietst iedere dag op weg van huis naar school en andersom door een tunneltje. Normaal fietsen ze in een groepje, maar vandaag is Pieter een uur eerder uit dan zijn vrienden.

Pieter fietst alleen in de richting van het tunneltje. Hij ziet twee onbekende jongens in het tunneltje staan. Ze lopen langzaam naar het midden van het fietspad en kijken dreigend naar Pieter. Pieter wordt bang, maar denkt dat als hij zich nu omdraait (vlucht) de jongens zeker naar hem toe zullen komen.

Pieter besluit door te fietsen. Als hij vlakbij de jongens is, roept er één: “Nu!” Ze vliegen op Pieter af en rukken hem van zijn fiets. Pieter begint zonder na te denken om zich heen te slaan en te schoppen. Zo hard en fanatiek dat de jongens weglopen. Trillend op zijn benen raapt Pieter zijn fiets op en fietst naar huis.

De vechtreactie op de angst van Pieter was in dit geval nuttig en effectief. Het kan zijn dat iemand in dezelfde situatie totaal anders reageert, door bijvoorbeeld wel om te draaien en te vluchten.

De vleireactie komt meestal voor in andere situaties.

Vleireactie

Daphne is bang voor Sandy. Daphne vindt Sandy kattig en gemeen. Sandy lacht iedereen uit en kan niet tegen haar verlies. Ze wil ook nog weleens iemand slaan.

Tijdens de gymles mogen de leerlingen zelf de teams samenstellen voor een basketbalwedstrijd. Daphne gaat naar Sandy en vraagt: “Mag ik bij jou, want jij bent zo goed in basketbal.” Sandy stemt toe en geeft Daphne een lintje.

Tijdens de wedstrijd geeft Daphne complimentjes aan Sandy over haar goede worpen, snelheid en samenspel. Ze hoop dat Sandy haar aardig gaat vinden en zo de kans om door haar uitgelachen en afgesnauwd te worden verminderd.

Daphne probeert aardig gevonden te worden door Sandy. Als dit lukt, is ze minder bang voor Sandy.

Een berichtje vind ik hartstikke leuk!

Comment Section

0 reacties op “Reacties op angst

Plaats een reactie


*