arrow_drop_up arrow_drop_down

Ik ben zo boos, boos, boos...

Als je als kind niet begrepen wordt, kun je heel gefrustreerd raken. En dan word je boos. Soms zelfs heel boos.

In het gunstigste geval val je uit naar degene die jou boos maakt. Je schreeuwt lekker, stampvoet een paar keer, je legt uit wat je boos maakt, die ander begrijpt jou en je boosheid is verdwenen.

In het ongunstigste geval, en dit gebeurt vaak.., durf je je boosheid niet te uiten. Bijvoorbeeld omdat:

  • je denkt dat je niet mag laten merken dat je boos of kwaad bent
  • je bang bent voor kwaadheid
  • je denkt dat je niet boos mag zijn
  • je denkt dat kwaadheid slecht is

En er zijn natuurlijk nog andere gedachten die jou ervan weerhouden om je kwaadheid te uiten.

Woede die niet geuit wordt, zet zich vast in je lichaam. Bijvoorbeeld in je gewrichten of spieren. Je wordt steeds bozer, raakt verbitterd en wordt uiteindelijk ziek. Louise Hay is er zelfs van overtuigd dat opgekropte woede in het ergste geval kan leiden tot kanker..

Ik wil je niet bang maken, ik wil je alleen duidelijk maken dat het belangrijk is om je kwaadheid te uiten. Je mag boos zijn, iedereen is weleens boos! Er is helemaal niets mis mee! Schaam je niet voor je kwaadheid. Het is normaal en het geeft alleen maar aan dat je nog iets hebt te verwerken. Dat is alles.

Maar hoe nu verder? Lees eerst onderstaand gedicht en doe daarna wat er in het gedicht staat! 😉

Ik ben zo boos

Ik ben zo boos, boos, boos
Weet je wat ik wel zou willen?
Lekker met de deuren slaan
En kei-hard gillen

Stampen op de trap
Bonken op de muren
Zonder ook maar één minuut
Te denken aan de buren

Maar ja.. dan schrikt vast iedereen
Alle baby’s, alle poezen
Alle oma’s op de bank
Die nét eventjes soezen…..

Het hele gedicht staat in Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen.

Het bijzondere verhaal achter dit gedicht..

Iemand vroeg mij eens of ik een gedicht had over boos zijn. Ik had het nog niet.

Een paar dagen daarvoor had ik ’s nachts lopen ijsberen door de woonkamer van de pijn in mijn kaak. Ik ging ervan uit dat de reuma hier de oorzaak van was. Het was alleen raar dat de pijn niet ‘sprong’ naar mijn andere kaak.

Meestal springt reumapijn van links naar rechts. Dit betekent dat je de ene dag bijvoorbeeld pijn hebt in je linkerknie en de volgende dag (of de dag erna) in je rechterknie. Dit gebeurde, gelukkig!, nu niet.

Ik vond het vreemd en zocht op wat de oorzaak van pijn in je kaak kan zijn. En jawel… Louise Hay en Mona Lisa Schulz vermelden in hun boek ‘Alles komt goed’ dat kaakklachten worden veroorzaakt door: woede, rancune, verlangen naar wraak. En Chirstiane Beerlandt noemt in haar boek ‘De sleutel tot Zelf-Bevrijding bij ‘Kaak-aandoeningen, algemeen’: vreet jij jezelf op van woede, wraakzucht.. (ik vond het best heftig klinken..)

Nadat ik dit gelezen had, leek het wel of er ergens een deurtje uit het slot viel en openging. Mijn kwaadheid kwam eruit! Ik was boos. Heel boos. Dit duurde een paar dagen. Een paar van mijn kussens hebben het flink moeten ontgelden 😉 . Maar daarna was er opluchting en een gevoel van bevrijding!

En toen was er opeens de vraag over een gedicht over boosheid.. Op zijn minst merkwaardig te noemen.. vind je niet? Ik schreef een gedicht over boosheid en verwerkte hiermee het laatste restje.

Ik heb het vermoeden dat mijn boosheid is losgekomen door de MIR-methode. De MIR-methode is een krachtige en heel simpele zelfhelingsmehtode die ontwikkeld is door Mireille Mettes.

Angst onder boosheid

Later vroeg ik me af waarom ik nu zo boos was geweest. Ik kwam erachter dat onder mijn boosheid angst zat. Ik was bang dat een paar mensen die me heel dierbaar zijn me niet waardeerden en niet van me hielden.

Misschien weet je wel dat de gedachten die je hebt over anderen, vaak precies de gedachten zijn die je hebt over jezelf.

Mijn gedachte was: “Ze waarderen me niet en houden niet van me.”

Dus ik dacht over mezelf: “Ik waardeer je niet. Ik houd niet van je.”

En gelukkig was daar Ho’oponopono, een methode uit Hawaii die je ego op één lijn brengt met je ware zelf door vier simpele, maar zeer krachtige zinnen:

  1. Het spijt me
  2. Vergeef me
  3. Ik houd van je
  4. Dankjewel

Vergeving is denk ik één van de belangrijkste stappen naar genezing. Het bevrijd je van negatieve overtuigingen die je in je onbewuste hebt opgeslagen en die problemen veroorzaken. Ik heb mezelf vergeven dat ik mezelf zolang niet heb gewaardeerd en zolang niet van mezelf gehouden heb..

Herken je iets uit dit artikel of het gedicht? Laat het me even weten in een reactie!

Bronnen:
Hay, L. & Schulz, M.L. (2013). Alles komt goed, heel je lichaam met medicijnen, affirmaties en intuïtie, Uitgeverij Uniekboek | Het spectrum bv, Houten-Antwerpen.
Hay, L. (2004). Je kunt je leven helen, werkboek, Uitgeverij De Zaak, Groningen.
Beerlandt, C. (2006). De Sleutel tot Zelf-Bevrijding, Psychologische oorsprong van 1100 ziekten, Uitgeverij Petiet, Laren.
Glaudemans, W. (2014). Reis van de ziel, Uitgeverij AnkhHermes, Utrecht.

kitty

Door

kitty

op 20 August 2015

Hahaha zo herkenbaar!!!! Leuk geschreven!

Carola
joke

Door

joke

op 21 August 2015

Zo goed van je Carola! Mag ik hem gebruiken voor in mijn individuele begeleiding? Zal zo een opluchting zijn voor zowel de kids als ouders als ze dit via jouw gedicht knn helen...

Carola

Door

Carola

op 21 August 2015

Natuurlijk mag dat Joke! Laat je me even weten wat de kinderen ervan vonden..? XX

Nicolette

Door

Nicolette

op 11 November 2015

Al dagen ben ik boos, al dagen heb ik een zere kaak, daardoor een pijnlijk hoofd en een zere nek. Op het moment dat ik eraan denk dat ik hiermee misschien naar de fysio moet, valt het kwartje. Het komt door de boosheid. Nee, geen fysio, gewoon mijn boosheid voelen en eruit gooien! Heerlijk! Wat een extra opluchting om jouw blog te lezen. En wat een mooi gedicht! Met dezelfde vraag als mijn voorgangster, mag ik het gebruiken binnen mijn praktijk?

Carola

Door

Carola

op 11 November 2015

Dank voor je reactie Nicolette! Wat een 'toeval' zeg... Ik sta er van te kijken! Goed zo, laat je boosheid maar los! Haha heerlijk om het toe te laten he. Fijn dat je iets aan het artikel hebt en dank voor je compliment! Natuurlijk mag je het gebruiken! Fijn als je even mijn naam noemt dan ;-) Lieve groet (Hou je je kaak wel even in de gaten..?)

Hoest je kind? De betekenis + helend gedicht + 7 tips
Reactie plaatsen

We use cookies