arrow_drop_up arrow_drop_down

Is je kind onzeker? Belangrijke tip + gedicht!

Onzeker kind

Voelt jouw kind zich raar of ‘anders’? Dit maakt hem/haar waarschijnlijk erg onzeker.. En onzekerheid is schadelijk voor de ontwikkeling van je kind! Als je je onzeker voelt, denk je dat je niet goed genoeg bent en dingen niet kunt. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor een goede ontwikkeling.

Deze gedachten remmen je. Ze zorgen ervoor dat je dingen niet doet, niet probeert, omdat je ervan overtuigd bent dat het je toch niet zal lukken en dat anderen het toch beter doen dan jij.

Wat kun je als ouder doen om het gevoel van eigenwaarde bij je kind te vergroten? Vertel je kind waar hij/zij goed in is en waarom. Dit laatste is erg belangrijk! Als je je kind prijst, een positieve waardering geeft en dit past niet in het beeld dat je kind over zichzelf heeft, kan dit een negatief effect hebben. (Dr. Thomas Gordon, Bewust omgaan met kinderen.)

Je kind kan bijvoorbeeld boos worden als je zegt dat hij/zij ergens goed in is, maar dit zelf helemaal niet vindt: “Ik ben daar helemaal niet goed in!” Je kind stampvoet een keer, zijn/haar armen gaan over elkaar en je kind gaat ‘op slot’.. Er is niets verbetert aan het zelfbeeld van je kind. Sterker nog hij/zij heeft zojuist voor zichzelf weer bevestigd dat hij/zij iets niet kan..

onzeker kind tip

Waarschijnlijk heb je zelf ook weleens zoiets meegemaakt. Bijvoorbeeld toen je jezelf kritisch bekeek in de spiegel bij de pashokjes terwijl je een net iets te strakke broek paste en wéér dacht dat je nu echt een paar kilootjes moest gaan afvallen. De winkeljuffrouw probeerde je ervan te overtuigen dat je zo slank bent als een den, en of dit nu waar is of niet, als je het hier niet mee eens bent, zul je haar niet geloven..

Pas als ze met ‘bewijzen’ zou komen en ze je daar ter plekke zou meten, zou wegen en je BMI zou uitrekenen, zou je misschien wel op andere gedachten zijn gekomen. 😉

Dus als je je kind prijst, vertel er dan bij waarom hij/zij lief, aardig of ergens goed in is. Noem voorbeelden. Bijvoorbeeld: “Je was de enige in de klas die het antwoord wist!”

Een gedichtje voor alle kinderen die zich raar of ‘anders’ voelen.

Raar

Vaak denk ik dat ik raar ben
Hier helemaal niet hoor
Dat ik beter stil kan zijn
Zodat ik niemand stoor

Dan ga ik naar mijn kamer
En blijf daar lange tijd
Ik lees wat en ik mijmer
En hoop dat raar-zijn slijt

Ik moest bij mama komen
Ze glimlachte en zei
Heel veel mooie dingen
Ze gingen over mij!

Dat ik lief ben voor de dieren
…….

Het hele gedicht staat in Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen.

Marieke de Ruyter

Door

Marieke de Ruyter

op 7 March 2017

Prachtig gedicht!

Carola

Door

Carola

op 7 March 2017

Dankjewel Marieke! Fijn om te horen :)

Reactie plaatsen

We use cookies