Stress bij kinderen. Hoe leer je je kind ontspannen?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Leer kinderen ontspannen

Ze krijgen meer zelfvertrouwen, 

een betere concentratie, 

leren makkelijker en 

worden stress, angst en zenuwen de baas!


(Uitgever gezocht voor herdruk van het boek 'Ontspannen is leuk!'. Interesse of vragen? Mail naar: mail@caroladekoning.nl)

'Stress en faalangst liggen op de loer bij het toetsen van kinderen' (Bron: db.nl)


‘Fleur raakte al op haar negende overspannen, en ze is zeker niet de enige’ (Bron: NOS.nl)

Alarmerend vind ik ze, deze koppen..

Tijdens mijn werk als groepsleerkracht in het basisonderwijs en als bijlesdocent en kindercoach in mijn eigen praktijk, kwam ik erachter dat de problemen die kinderen ervaren onlosmakelijk verbonden zijn met stress en angst.


Langdurige stress is zeer schadelijk voor de gezondheid. Veel gestresste kinderen hebben last van buikpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.

Boek 'Ontspannen is leuk!' 

(Uitgever gezocht voor herdruk)

Ik vond een simpele en snelle manier om kinderen te laten ontspannen en schreef er een boek over voor kinderen en hun ouders/opvoeders, leerkrachten en andere beroepsbeoefenaars!


Mijn methode maakt het voor ieder kind mogelijk om zelfstandig en snel te ontspannen waar en wanneer dit nodig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de momenten vlak voor een repetitie, een belangrijke wedstrijd of andere spannende gebeurtenissen. Ook langdurig gestresste kinderen hebben baat bij mijn methode.

Recensie JSW (onderwijsvakblad)

Stress bij kinderen


“Onze huidige maatschappij kent vele manieren van communiceren en tijdsbesteding. Ook kinderen hebben hier plezier van. Toch leveren al deze extra prikkels ook druk en een zekere mate van stress op.


Bij kinderen kan ook faalangst ontstaan, omdat onze samenleving sterk prestatiegericht is. Daarom is het van belang dat kinderen ook leren ontspannen. Hierdoor kunnen zij geconcentreerd en met resultaat blijven werken op school.


Dit zeer praktische boek biedt oplossingen voor deze kinderen binnen het basisonderwijs. In het boek staat een groot aantal ontspanningsoefeningen, waardoor kinderen stress, spanning en angst de baas worden. De ontspanningsoefeningen gaan over luisteren naar muziek, langzaam ademhalen en gericht op de buikademhaling.


Behalve een praktisch deel in het boek, is er ook een deel voor ouders, leerkrachten en opvoeders, waarin bruikbare tips worden gegeven.

Een professional over 'Ontspannen is leuk!'

"Wat ik heel erg leuk vond, is dat ik je boek meteen in één ruk uitgelezen heb ;-) De afwisseling tussen tekst, tekeningen en letterlijke adempauzes maakt dat het je echt geen moeite kost om verder te lezen, zelfs integendeel.


Je bent er zeer goed in geslaagd om een best wel complexe materie op een zeer heldere en toegankelijke manier over te dragen, waarvoor van harte dank!!!


Niet alleen voor kinderen worden de begrippen stress en ontspanning op een betekenisvolle manier opgeklaard, zeker ook voor volwassenen krijgen de begrippen meer vorm.


Voor mezelf vind ik onder meer de tekeningen en tekst rondom stressreacties (vechten, vluchten of bevriezen – leeuw) en de verheldering rond het onbewuste (ijsberg) zeer bruikbare en praktische handvatten om zowel kinderen als volwassenen in mijn praktijk op een toegankelijke manier toe te lichten wat deze begrippen inhouden.


Ook de praktische voorbeelden spreken kinderen ongetwijfeld aan: ze zijn immers herkenbaar in hun kinderleven en sluiten naadloos aan op hun leefwereld."

Kindercoach en kinderyogadocent Katleen Roosen

In het boek vind je:

Duidelijke uitleg over een complex onderwerp: stress

Vragen voor de kinderen om erachter te komen of ze gestresst zijn en wanneer ze gestresst raken

Korte hoofdstukken met herkenbare onderwerpen

Makkelijke, effectieve en korte oefeningen die door de kinderen alleen en overal gedaan kunnen worden

Een gedicht over stress en een gedicht dat kinderen helpt om te ontspannen

Waarom is ontspannen nu zo belangrijk?

Bewust ontspannen zorgt ervoor dat:

  • Zelfvertrouwen groeit
  • Zenuwen en angst verdwijnen
  • Pijn minder wordt of zelfs verdwijnt
  • Je negatieve emoties (verdriet, boosheid, enzovoort) makkelijker kunt loslaten
  • Je betere oplossingen vindt voor allerlei problemen (moeilijke opdrachten, het oplossen van een ruzie, enzovoort)
  • Je makkelijker leert
  • Je creatiever bent
  • Je toegang hebt tot al je kennis, inzicht en wijsheid

Dit zijn zulke belangrijke vaardigheden. Hier heeft ze altijd wat aan.

J. vertelde dat ze een toets begrijpend lezen had gemaakt en dat ze daarna aan de hand van het resultaat in de hoogste groep werd geplaatst.

Waar het echter om gaat is dat ze vertelde hoe ze het had aangepakt: eerst rustig gaan zitten, voeten allebei op de grond, rechte rug, hand op je buik en je ademhaling voelen en alles twee keer lezen.

Wat mooi dat ze nu ervaart hoe het haar helpt. Ik was zo blij voor haar. Dit zijn zulke belangrijke vaardigheden. Hier heeft ze altijd wat aan.

Moeder van J.(13 j.)

Meester K. vindt haar zo vooruit gegaan.

Gisteravond heb ik het rapportgesprek gehad met meester K. over P. Nou, je kan heel erg trots zijn op jezelf: P. heeft op haar rapport voor rekenen een 7,5 en voor taal een 7.

Meester K. vindt haar zo vooruit gegaan. Hij gaf aan dat de bijlessen met jou zoveel goed hebben gedaan. Hij vindt haar ook zelfverzekerder en gaf echt een groot compliment voor jou.

Hij verwacht dat P. een cito-score van ongeveer 535 zal halen. Als ze dit volhoudt dan schat hij in dat het advies vmbo tl-HAVO zal worden." (P. haalde een score van 540 en ging naar het VWO.)

Moeder van P. (12 j.)

Over auteur Carola de Koning

Tijdens mijn werk als groepsleerkracht in het basisonderwijs gebruikte ik klassieke muziek en ontspanningsoefeningen om na een drukke binnenkomst aan het begin van de dag of na een pauze weer rust in de groep te krijgen. Dit werkte!

Kinderen werden rustig en ontspannen, gingen vanzelf weer aan het werk en waren langer geconcentreerd. Ook de sfeer in de groep verbeterde.

Ik besloot voor mezelf te beginnen en kinderen individueel te gaan begeleiden. Ik begeleidde kinderen met rekenproblemen, taalproblemen en andere leerproblemen, kinderen met faalangst en andere angsten, concentratieproblemen en kinderen met weinig zelfvertrouwen.


Het werd me steeds duidelijker dat leerproblemen onlosmakelijk verbonden zijn met onzekerheid, (faal)angst, verdriet, concentratieproblemen en stress. 

Ik richtte me daarom op het leerprobleem én de daarbij horende onzekerheid, faalangst, spanning, enzovoort. Deze combinatie bleek een gouden greep.


Ontspanning speelde in dit hele proces een cruciale rol. Ontspanning maakt het mogelijk om beter te leren en angst en zenuwen verdwijnen als je ontspannen bent. Het mes sneed aan twee kanten: leerprestaties verbeterden en, nog belangrijker, zelfvertrouwen groeide.


Ontspanning vergroot het zelfvertrouwen en de creativiteit, en verbetert gezondheid en kwaliteit van leven.


Ontdek het samen met je kinderen of de kinderen waarmee je werkt!

Ik ben op zoek naar een uitgever die het boek 

'Ontspannen is leuk!' opnieuw wil uitgeven.

Heeft u interesse? Dan hoor ik graag van u! mail@caroladekoning.nl

We use cookies