arrow_drop_up arrow_drop_down

Negatieve gedachten, hoe schadelijk zijn ze? En hoe ontstaan ze?

Iedereen heeft weleens negatieve gedachten. Maar wat als je heel vaak negatieve gedachten denkt? Hoe schadelijk is dit? En hoe ontstaan negatieve gedachten?

Een herinnering

1983. Ik ben vier jaar en sta met de bananenschil in mijn hand tegenover de juf. Ik ben een beetje bang voor de juf. Ze torent hoog boven me uit en ik moet omhoog kijken om haar gezicht te kunnen zien. Als ze me aankijkt vraag ik verlegen: “Is het zo goed juf?”oorzaak negatieve gedachte

We moeten van de juf komen laten zien of we ons hapje voor bij het melkdrinken ook echt helemaal hebben opgegeten. “Nee. Er zit nog een klein stukje in. Dit moet je ook nog opeten,” zegt juf kortaf.

Het is dat allerlaatste harde zwarte stukje van een banaan. Dat stukje dat altijd in de schil blijft zitten als je de laatste hap in je mond stopt. Beduusd peuter ik het stukje eruit en eet het op. Tranen vullen mijn ogen. Ik slik ze samen met het vieze harde stukje weg. Ik mag niet huilen. Ik heb het niet goed gedaan. Juf is de baas en ik moet doen wat zij zegt. Ik gooi de schil in de prullenbak.

Het ontstaan van negatieve gedachten of overtuigingen

Een gewoon alledaags voorval. Zoals velen. Niets aan de hand.
Toch kunnen deze onschuldige gebeurtenissen grote indruk maken op jonge (gevoelige) kinderen. Ze kunnen zelfs de basis vormen van hardnekkige negatieve overtuigingen en gedachtepatronen waar we tot op de dag van vandaag last van kunnen hebben.

ik doe wat een ander zegtZo verdenk ik het voorval met de banaan ervan mede verantwoordelijk te zijn voor een gedachte die ik lang heb vastgehouden: “Ik moet doen wat anderen zeggen.” Ik ben er heel lang van overtuigd geweest dat dit waar was. Met als gevolg dat ik vaak deed wat anderen zeiden. Ook al wilde ik dit eigenlijk niet.

Het is overigens frappant, of eigenlijk ook niet 😉 , dat Louise Hay in haar boek ‘Alles komt goed’ als waarschijnlijke oorzaak van reumatoïde artritis (ik heb reumatoïde artritis) de volgende overtuiging noemt:
Zware kritiek op autoriteit. Je heel erg misbruikt voelen.

Het eerste deel van de overtuiging klopte voor mij als een bus. En hoewel ik het tweede deel nog niet helemaal kan plaatsen zal ook hier waarschijnlijk een kern van waarheid in zitten.

Wet van de aantrekkingskracht

Als je gelooft in de wet van de aantrekkingskracht zal het je niet verbazen dat ik lange tijd in situaties gezeten heb waarbij ik afhankelijk was van deze zogenaamde autoriteiten. Mijn overtuiging was dat zij de baas over mij waren en ik kwam terecht in omstandigheden die dit bekrachtigden. Mijn omgeving spiegelde mijn gedachten.

hoe voel ik me vrij?Iedere dag herhaal ik deze affirmatie van Louise Hay:

Ik ben mijn eigen autoriteit. Ik hou van mezelf en ik waardeer mezelf. Het leven is heerlijk. Ik ben vrij.

Dit nieuwe denkpatroon is mijn oude overtuiging over autoriteit aan het vervangen. Ik voel me vrijer en krijg het gevoel dat ik de ‘baas’ ben over mezelf en mijn leven. Dit voelt heerlijk. En het mooie is dat ik steeds vaker in situaties terecht kom die dit gevoel bevestigen. Ik trek aan wat ik denk en voel.

Als een juf, met haar goede bedoelingen, al een negatieve overtuiging bij een jong, gevoelig kind kan laten ontstaan, zul je begrijpen dat echte traumatische ervaringen, zoals bijvoorbeeld geweld en misbruik, een gigantische impact hebben en heel veel schade aanrichten..

De rol van helende gedichten

Met de helende gedichten haal je de negatieve gedachten die kinderen over zichzelf hebben naar boven, naar het bewuste en verander je ze in positieve gedachten. Dit gaat natuurlijk niet van de één op de andere dag. Het heeft tijd nodig om ingesleten patronen te veranderen. Hoe langer je wacht, hoe ‘vaster’ een negatieve gedachte of overtuiging gaat zitten en hoe moeilijker het is om deze te veranderen. We kunnen er dus maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. 😉

Het bewust worden en het bespreekbaar maken van negatieve gedachten en overtuigingen is een heel belangrijke stap om een probleem helder te krijgen en om het te kunnen oplossen.

Ontspanningscoach Liesbeth Zonnevylle werkt met de Helende gedichten Methode. Ze vertelde dat een moeder het gedicht dat haar zoon had getrokken (d.m.v. de coachingkaartjes die horen bij de methode) thuis voorlas. Haar zoon gaf na het voorlezen van dit gedicht voor het eerst aan dat hij zich vaak anders voelt dan de kinderen in zijn klas.

 

Nu Liesbeth en de moeder dit weten, kunnen ze heel gericht deze overtuiging bij het jongetje gaan veranderen, zodat zijn zelfbeeld positiever kan worden.

Kun jij je nog iets herinneren wat grote indruk op je heeft gemaakt toen je klein was?

hoe ontstaan negatieve gedachtenOm inzicht te krijgen in het ontstaan van negatieve overtuigingen en gedachtepatronen van kinderen, is het denk ik goed om als ouder, leerkracht of andere begeleider eens terug te denken aan onze eigen jeugd.

Welke gebeurtenis heeft grote indruk op je gemaakt toen je klein was? Welke gebeurtenis heeft één van jouw negatieve overtuigingen of negatieve gedachtepatronen doen ontstaan?

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. En ik hoop dan ook dat je dit hier wilt delen. (Dat kan anoniem als je dit wilt.)

Nina

Door

Nina

op 23 May 2017

Wat mooi. Ik voel mee met dat mooie kleine meisje met de banaan in de hand. X

Carola
Linda

Door

Linda

op 23 May 2017

Ik herken dat meisje net die banaan in haar hand.

Carola
Inzicht

Door

Inzicht

op 23 May 2017

Ik groeide op als enig kind en wilde dolgraag een hond. Altijd was het antwoord 'nee' van mijn ouders. Tot het gelukkige moment dat het opeens wel mocht. Wat voelde ik me intens gelukkig. Ik had iets wat helemaal van mezelf was. Helaas was ons huis niet berekend op de grootte van de hond en moest hij overdag in de schuur als beide ouders werkten en ik op school was. Dat werkte natuurlijk niet. De hond jantje veel en vernielde spullen in de schuur. Op een dag kwam ik thuis van school en was de hond weg. Mijn ouders hadden hen teruggebracht naar de vorige baas. Er is niet met me over gepraat en ik heb geen afscheid kunnen nemen. Mijn intense geluk was van korte duur en veranderde in groot verdriet. Ik vraag me af of ik dat wel kon uiten. Volgens mij niet. Nog altijd heb ik moeite met hechten en afscheid nemen. En steevast is mijn reactie bij stress: "ik moet ook altijd alles alleen doen." Het heeft zeker 35 jaar geduurd voordat ik het verband tussen het voorval toen en mijn gedrag van nu in zag.

Carola

Door

Carola

op 24 May 2017

Dank voor je bericht! Dit is inderdaad precies zo'n voorbeeld dat zoveel impact kan hebben! Ik kan me zo goed voorstellen dat je hier nog steeds last van hebt en jezelf wilt beschermen (door je niet te hechten).. Ik hoop dat je de rust en ruimte vindt om deze negatieve overtuigingen te veranderen in positieve en je weer vrij kunt zijn. Sterkte! Liefs, Carola

Myriam

Door

Myriam

op 6 June 2017

Ik ben nog verder teruggegaan om te ontdekken waar mijn overtuiging ontstaan is ... toen mijn ouders ontdekten dat ze zwanger waren van mij en de eerste reactie was "oh jeetje, nu toch niet" en een beetje later toen ze zich verzoend hadden met de gedachte dat er een kindje op komst was, het toch wel wenselijk was dat ik een jongen zou zijn. Hoe lang heb ik niet geprobeerd om iemand anders te zijn, in de hoop dat ik er toch mocht zijn. En zoals Carola zegt, je komt de bevestiging van je negatieve overtuiging steeds weer tegen; keer op keer. Door me zo lang weg te cijferen, was ik vergeten wie ik echt was. Weten waar de negatieve gedachte vandaan komt, was voor mij de eerste stap naar mezelf. De herbeleving was intens, maar de moeite waard. Hoe anders voelt het nu om dingen uit te spreken vanuit mijn diepe zelf en hoe fijn is het om me niet langer te hoeven verstoppen. Ik herken nu ook verschillende fase in mijn proces, Het begint met. "Waar loop ik constant tegenaan?". Vervolgens ga ik ontdekken "Waar komt het vandaan? Wat is er in mijn geschiedenis gebeurd dat dit gevoel telkens weer triggert". Voor mij helpt het om deze eerste situatie te herbeleven om meer ruimte te creëren om steeds weer een stukje dichter bij mezelf te kunnen komen. Door de gebeurtenis opnieuw te beleven vanuit je volwassen zelf, wordt je eerste herinnering die de negatieve overtuiging creëerde als het ware overschreven. werkt zo helend voor mij:) Gelukkig is het bij kinderen net iets gemakkelijker om "oude" wonden te helen.

Carola

Door

Carola

op 6 June 2017

Jee Myriam.. wat kan het diep zitten he.. Ik denk dat je je niet gewenst voelen één van de meest schadelijke overtuigingen is die je kunt 'oplopen'. En daar overheen nog eens de overtuiging dat je niet goed bent zoals je bent.. Heel knap hoe je jouw pad bewandelt en je steeds meer jezelf wordt. Je bent een prachtig mens. En ik kan het weten ;) Dank voor je reactie. Liefs

Reactie plaatsen

We use cookies