Mijn naam is Carola de Koning (1979). Ik ben geboren en opgegroeid onder de rook van Rotterdam.

De piano van opa

Als kind was ik gefascineerd door de piano van mijn opa. Zijn handen dansten over het klavier. Betoverende klanken vulden de kamer. Ik vond het zo knap en zo mooi. Hoe deed hij dat toch?

Eerste pianoles

Op de basisschool leerde ik blokfluit spelen en noten lezen. De piano bleef echter machtig interessant. Dit was mijn ouders niet ontgaan en ze kochten een digitale piano voor mijn broer en mij. Ik was toen 10 jaar en mocht op pianoles!

Maar… ik vond het helemaal niet leuk. Opeens voelde ik ‘druk’. Iedere week les, iedere dag oefenen, kon ik dat wel? Het bleef toen bij die ene les.
Ik wilde alleen wel piano leren spelen.

Piano zelfstudie en pianoles

Door de blokfluitlessen kon ik de noten van de g-sleutel/vioolsleutel al lezen. Die komen overeen met de noten die je met je rechterhand op de piano speelt.

Met behulp van de boeken van Folk Dean, van opa, leerde ik mezelf de noten van de linkerhand (f-sleutel/bassleutel) lezen en pianospelen met twee handen.

Op mijn twaalfde wilde ik pianoles toch weer proberen. Dit was het juiste moment, want toen vond ik het wel leuk.

Ik heb 10 jaar les gehad. Onder andere van Caecilia Boschman.

Droom

Ik droomde ervan om concertpianiste te worden. Ik wilde spelen op zo’n meterslange vleugel. Op een podium in de spotlight. Maar ik werd niet toegelaten tot het conservatorium. Hiermee eindigde voor mij op dat moment mijn droom. Ik was ervan overtuigd dat ik een conservatorium diploma nodig had om pianiste te worden.

Maar is het echt zo dat één iemand in een toelatingscommissie voor mij bepaalt of ik wel of geen pianiste kan worden? Dat heb ik wel lang gedacht, moet ik bekennen. Het besef dat ik ook zonder dit diploma pianiste en componiste kan zijn, is gelukkig tot me doorgedrongen.

Ik geloof dat dingen met een reden gebeuren. Het conservatorium was voor mij waarschijnlijk niet de juiste weg. Ik ga mijn eigen weg. Dat is denk ik de enige juiste. En wie weet, kom ik je ergens onderweg tegen..

Heb jij een droom? Ik ben benieuwd en hoor het graag in de comments hieronder.

Klankschalen

In augustus 2019 kwam ik in aanraking met klankschalen. Ik kocht er twee en vond ze prachtig. Ze stonden op tafel en ik sloeg ze af en toe aan maar verder kwam ik niet.

In de zomer van 2020 hoorde ik via via dat een muziekdocent haar klankschalen te koop aanbod. Ik had het druk, verhuisde en vergat de klankschalen. Een paar maanden later werd ik er nog eens op gewezen dat deze dame klankschalen te koop had.

Ik wist dat ik deze kans niet voorbij moest laten gaan. Ik ging kijken en luisteren naar de klankschalen en kocht de hele set. ’s Avonds ‘speelde’ ik op de klankschalen. Het geluid en de samenklanken betoverden me.

Ik deed onderzoek en kwam erachter dat een klankschaalmeditatie vaak begonnen wordt met tingsha’s en afgesloten wordt met een gong. Ik ging nog een keer terug naar de dame van de klankschalen, want zij verkocht ook haar tingsha’s, gong en…. een sjamaandrum. Ik was op slag verliefd.

Met de sjamaandrum onder mijn ene arm, de gong onder mijn andere arm en de tingsha’s om mijn nek 😉 , ging ik naar huis.

Ik oefende, las, luisterde naar anderen, oefende, luisterde, schaafde en ging klankschaalmeditaties geven.

Het is geweldig om middels zulke prachtige klanken mensen tot rust en tot zichzelf te laten komen.

Hier lees je meer over de klankschaalmeditatie>>>

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust!

Veel liefs,

4 Reacties

  1. Lieverd als jij piano speelt ziet het er zo makkelijk uit. En dat voor iemand die niet verder is gekomen dan de vlooienmars en vader Jacob. Ik luister graag naar je.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *