We use cookies

Page content

article content

Pesten

Pesten is een groot probleem. Er wordt nog steeds veel gepest. Op basisscholen, op middelbare scholen en zelfs op de werkvloer. De cijfers over pesten en pestgedrag onder kinderen en jongeren vind je hier.

Kinderen die gepest worden ervaren veel stress en hebben dan ook meer kans op psychosomatische klachten en een depressie dan kinderen die niet gepest worden.

Kinderen die gepest worden durven zichzelf niet meer te zijn, omdat ze vaak denken dat ze anders zijn en niet goed zijn zoals ze zijn. Ze worden immers niet voor niets gepest… Deze onzekerheid maakt hen nog kwetsbaarder.

Het is dus van het allergrootste belang dat kinderen die gepest worden hun gevoel van eigenwaarde weer terug krijgen. Ze zijn prima en prachtig zoals ze zijn! Met het groeien van hun zelfvertrouwen zullen ze minder makkelijk doelwit worden van pesters.

Daarnaast moet de hele groep waarin het pesten voorkomt goed worden begeleid. Bijvoorbeeld in de vorm van een training. Pesten is namelijk niet alleen het probleem van het gepeste kind, maar ook van de pesters, de kinderen die meepesten, de kinderen die niets doen en de kinderen die de pester helpen. Voor meer informatie over pesten (voor kinderen en volwassenen) en trainingen tegen pesten kun je kijken op: www.pesten.nl en www.pestweb.nl.

Door onderstaande de gedichten zullen de kinderen zich bewust worden van hun eigen onzekerheid en gaan beseffen dat ze helemaal goed zijn zoals ze zijn. Dit bewustwordingsproces en het groeien van hun zelfvertrouwen heeft tijd nodig. Laat de kinderen de gedichten zo vaak lezen als ze willen! Hieronder lees je eerst hoe je de gedichten thuis, op school en in een praktijk kunt gebruiken en daarna lees je het gedicht ‘Anders’ helemaal en van het gedicht ‘Gepest’ de helft.

Thuis

 • Lees op een rustig moment één van de gedichten, of beide, voor aan je kind. Bijvoorbeeld na het eten of voor het slapengaan.
 • Benadruk dat jouw kind helemaal goed is zoals hij is. Hij is prima en prachtig. Ook al maakt hij fouten en is hij anders dan andere kinderen. Dit is helemaal niet erg, want iedereen maakt fouten en iedereen is anders. Van fouten maken, kun je leren! En het is juist leuk dat iedereen anders is!
 • Het heeft tijd nodig om deze nieuwe overtuigingen post te laten vatten. Het is daarom belangrijk dat dit heel vaak herhaald wordt.
 • Benoem de kwaliteiten van je kind, benoem de dingen die hij goed heeft gedaan en benoem waarom je vindt dat hij dit goed heeft gedaan.
 • Doe hierna een ontspanningsoefening. Je kind heeft door de gedichten en door jouw positieve en geruststellende woorden een goed gevoel gekregen. Door nu een ontspanningsoefening te doen, wordt dit gevoel versterkt. (Je kunt bijvoorbeeld even blijven zitten en samen een paar keer rustig ademhalen.)

Op school

 • Als er in jouw groep sprake is van pesten en er op school een programma tegen pesten wordt gevolgd, kun je de gedichten verwerken in dit programma.
 • Lees aan het begin van een les over pesten één van de gedichten, of beide, voor.
 • Bespreek de gedichten met de kinderen (waar gaat het over, heb jij weleens zo gevoeld, wat deed je toen, enzovoort.)
 • Ga verder met het programma tegen pesten.
 • Als er geen ruimte is voor de gedichten in een bestaande training, kun je ervoor kiezen om de gedichten op een ander moment voor te lezen. Alleen al het voorlezen van de gedichten zal op veel kinderen al effect hebben. Zeker als de gedichten herhaald worden.
 • Na een les over pesten of een onderdeel van een training, kan er een ontspanningsoefening gedaan worden. Bijvoorbeeld om de kinderen even de gelegenheid te geven om de stof te verwerken, om het goede gevoel van de training te versterken of om gewoon even een moment van rust te creëren na een intensieve training.

In een (kindercoach)praktijk

 • Lees aan het begin van de sessie één van de gedichten, of beide, voor aan het kind.
 • Probeer erachter te komen waarom het kind denkt dat hij gepest wordt. Waarom vindt hij zichzelf niet goed genoeg?
 • Stel het kind gerust door te zeggen dat hij helemaal goed is zoals hij is. Hij is prima en prachtig! Ook al maakt hij fouten en is hij anders dan andere kinderen. Dit is helemaal niet erg, want iedereen maakt fouten en iedereen is anders. Van fouten maken, kun je leren! En het is juist leuk dat iedereen anders is!
 • Het heeft tijd nodig om deze nieuwe overtuigingen post te laten vatten. Het is daarom belangrijk dat dit heel vaak herhaald wordt.
 • Benoem de kwaliteiten van het kind, benoem de dingen die hij goed heeft gedaan en benoem waarom je vindt dat hij dit goed heeft gedaan.
 • Doe hierna een ontspanningsoefening.

Gedichten over pesten

Anders

Verscholen in het riet
Heel dicht bij elkaar
Je ziet ze bijna niet
Er zitten eendjes daar

Eendjes bruin met groen
En eentje in het wit
Hij kan er niets aan doen
Dat er geen kleur op zit

Hij voelt zich zo alleen
In het donkere riet
Niemand om hem heen
Die er hetzelfde uitziet

Hij is een beetje bang
“Ik ben zo anders dan de rest,
mijn hele leven lang.
Straks word ik nog gepest.”

Verdrietig in het riet
Maar wie komt daar nu aan?
Je gelooft het bijna niet
Het is meneer de Gele Zwaan

“Dag meneer de Gele Zwaan
Heeft u ook zoveel verdriet?
U heeft niet veel kleuren aan”
“Maar dat wil ik helemaal niet!”

“O maar ik begrijp het al:
Alle zwanen zijn in ’t geel”
“Nee, van alle zwanen
Is dat maar een klein deel

De rest is in het zwart of wit
Ik hoor bij het deel
Waar geen zwart en wit op zit,
Alleen maar simpel geel”

“Maar bent u dan niet bang
Dat u straks wordt gepest
Uw hele leven lang?
U bent zo anders dan de rest”

“Nee, zo zie ik het echt niet
Bruin en groen en geel en wit
Het maakt helemaal niet uit
Welke kleur erop je zit”

“Misschien is dat wel waar
En is het niet belangrijk
En helemaal niet raar
Dat ik op niemand anders lijk”

Waar het echt om gaat
Zit binnenin je hart
En heeft niets te maken met
Groen of geel of wit of zwart

Verscholen in het riet
Heel dicht bij elkaar
Je ziet ze bijna niet
Er zitten eendjes daar

Eendjes bruin met groen
En eentje in het wit
Kijk eens hoe gelukkig
Hij er nu bij zit!

 

Gepest

Niemand wil mijn vriendje zijn
Ik voel me zo alleen
Het is gek, maar het doet pijn
In mijn buik en in mijn been

Ik moet huilen en ben bang
Niemand mag het zien
Ik verstop me op de gang
Daar komt achtstegroeper Pien

“Wat is er aan de hand?
Wat doe je hier alleen?”
“Ik ben heel erg verdrietig want
Iedereen doet gemeen”

“Ik vind mezelf ook raar
Ik heb een scheve neus
En heel rommelig piekhaar
Ik ben gewoon een kneus”….

Het hele gedicht is, net als het gedicht ‘Anders’ opgenomen in de Helende gedichten Methode voor professionals (die tijdelijk met korting verkrijgbaar is, klik hier voor alle informatie).

Wat kun je nog meer doen om pesten tegen te gaan?

Bekijk de tips van een meisje dat gepest werd in deze video!

Een verhaal over pesten van auteur Wendy Janssens

Cover-20160309Wendy Janssens is auteur van het boek ‘Verhalen voor gevoelige oortjes’. In dit prachtige boek staan tien helende verhalen met verschillende thema’s waaronder het thema pesten.

Klik hier om het verhaal gratis te downloaden>>> 

Dankjewel Wendy!

 

 

Carola
Carola de Koning schrijft helende gedichten voor kinderen. Op deze manier combineert ze haar missie (kinderen helpen meer zelfvertrouwen te krijgen), haar passie voor schrijven en de kennis, ervaringen en inzichten die ze heeft opgedaan als groepleerkracht, bijlesjuf, kindercoach. Daarnaast werkt ze voor Wijzer over de Basisschool.
Een berichtje vind ik hartstikke leuk!

Comment Section

4 reacties op “Pesten


Door Elizabeth op 15 juli 2016

Mooi gedicht !! Dit kan kinderen helpen anders te denken en voelen.Door Melanie op 19 september 2017

Dankjewel voor dit gedicht en Wendy voor je vehaal. Heel mooi! Ik heb het gedeeld op facebook om kindjes te helpen. Pesten is zo schadelijk, konden we het maar wegtoveren! Liefs, melanie


Door Carola op 19 september 2017

Graag gedaan Melanie. Dankjewel! En dank voor het delen. Ja de gevolgen van pesten zijn vaak heel naar.. Liefs, Carola

Plaats een reactie


*