arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is een helend gedicht en waarom is het zo'n krachtig middel?

Een helend gedicht is gebaseerd op de principes van een helend verhaal.

Dit betekent dat er in een helend gedicht een boodschap of een les zit of dat er een probleem aan de orde komt én dat dit probleem wordt opgelost. Als een kind zich kan identificeren met de persoon die het probleem én de oplossing ervaart en zich kan inleven in het gedicht, kan ditzelfde probleem bij het kind ook worden opgelost.

Huh?

Misschien denk je nu: als ik mijn kind een verhaal of een gedicht voorlees en hij/zij weg droomt in een land van feeën, pratende dieren, helden en wijze tovenaars, kan het probleem van mijn kind oplossen??

Ja, dat kan..!

Helend verhaal en zelfgenezend vermogen

Volgens de moderne hypnotherapie is het mogelijk om met behulp van onze verbeeldingskracht te genezen. Door bijvoorbeeld te luisteren naar een therapeutisch of helend verhaal, gedicht, sprookje of een anekdote kan ons zelfgenezend vermogen geactiveerd worden.

Ik geloof dat iedereen, kinderen en volwassenen, beschikt over een zelfgenezend vermogen en tevens vind ik het een geruststellende gedachte dat we zelf invloed kunnen uitoefenen op onze gezondheid.

Voorstellingsvermogen

De fantasie van kinderen is eindeloos. Met gemak stellen ze zich voor dat ze met hun schip (een omgekeerde stoel) op de grote oceaan (het vloerkleed) de piraten verslaan. De avonturen die ze beleven zijn om jaloers op te zijn. Hun voorstellingsvermogen kent nauwelijks grenzen.

En juist dit onbeperkte voorstellingsvermogen stelt ze in staat hun eigen problemen met behulp van het juiste verhaal op te lossen.

Hoe werkt het?

Het onbewuste regelt al onze lichaamsprocessen. Als we stress ervaren, komt er adrenaline vrij zodat we snel kunnen handelen. Als we ontspannen, produceert ons lichaam onder andere endorfine waardoor we rustig worden.

Als er in ons onbewuste een gedachtepatroon zit dat ons belemmert, kunnen we dit gedachtepatroon veranderen. Bij volwassene kan dit door middel van het abstracte logische denken. Bij kinderen (tot ongeveer tien jaar) is dit moeilijker.

Kinderen hebben een zeer groot inlevingsvermogen en identificatievermogen. Voor een kind is zijn knuffel heel reëel. De knuffel is echt en voelt, ziet en hoort net als het kind. Hier kunnen we handig gebruik van maken als het gaat om het oplossen van problemen.

Door in een verhaal iets of iemand waar het kind zich sterk mee identificeert hetzelfde probleem te laten ervaren als het kind én dit probleem in het verhaal op te lossen, zal het probleem oplossen. In de belevingswereld van het kind, of dit nu de werkelijkheid is of niet, is het probleem opgelost. Het verbeelden van de oplossing is bijna hetzelfde als de oplossing beleven.

Een belemmerend gedachtepatroon kan door middel van een juist gekozen verhaal worden vervangen door een positief gedachtepatroon. De nieuwe gedachte of overtuiging kan worden ingesleten door het verhaal een tijd lang iedere dag voor te lezen.

Helende gedichten

Carola de Koning helende gedichten voor hooggevoelige en nieuwetijdskinderen

Kinderen die zich onbegrepen, niet op hun gemak voelen in de huidige maatschappij en het gevoel hebben nergens bij te horen, durven zichzelf niet meer te zijn. En dit zorgt voor veel stress. Langdurige stress is zeer ongezond voor lichaam en geest..

Barbara Wren zegt hierover in haar boek Cellen van Licht: “De ervaring dat we niet kunnen zijn wie we zijn geeft de meeste stress.”

Ik durfde heel lang mezelf niet te zijn. Ik voelde me onbegrepen, bij veel mensen niet op mijn gemak en niet thuis in de huidige maatschappij.

Kinderen die zich niet begrepen, onzeker, niet op hun gemak en niet thuis voelen, vinden in mijn gedichten:

  • herkenning
  • erkenning
  • begrip
  • liefde

En dit doet wonderen..! Ze zullen zich weer thuis voelen en in zichzelf gaan geloven.

Ze zullen zichzelf weer durven zijn.

En hierdoor zullen ze gelukkig zijn, hun talenten gaan ontwikkelen en benutten. En kunnen ze gaan doen waarvoor ze op aarde zijn gekomen…

Waarom gedichten?

Kinderen vinden gedichten ontzettend leuk! Een gedicht rijmt (vaak), is niet te lang, leest makkelijk en in een gedicht wordt iets net even anders gezegd dan in een verhaal.

En gelukkig vind ik het ontzettend leuk om gedichten te schrijven..! 😉

Dit zeggen anderen..

“Ik spreek uit ervaring dat je gedichten helpen..”

Mijn zoon zei: “Zie je, zo voel ik mij..”

“Mam, die mevrouw verwoordt dat goed..”

En wat als ik je gedichten gewoon mooi vindt?

Dat is de allerbeste reden om ze te blijven lezen! Het maakt niet uit of ze voor jou of je kinderen nu wel of niet helend werken. Als je ze mooi vindt, is dat meer dan genoeg..!

Klik hier en neem een kijkje in Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen>>>

 

Reactie plaatsen

We use cookies