arrow_drop_up arrow_drop_down

Zo voorkom je dat je teveel denkt en piekert..

Veel gevoelige kinderen denken veel en diep na over van alles en nog wat. Ze bekijken iets van honderd verschillende kanten, wegen van alles tegen elkaar af en willen ‘het waarom’ van iets graag weten.

Eenmaal aan het denken of piekeren geslagen is het lastig om daarmee te stoppen.. Ze kunnen verzanden in hun denken en in hun gedachten. (Ik ben er ook een kei in..!)

Kijk naar natuur

Door je aandacht te richten op iets natuurlijks kom je los van het denken. Een boom, een steen, gras, vallende bladeren, water bekijken haalt je uit je gedachten: je denkt er niet over na, maar je neemt het waar. Je gaat van het denken (vaak over het verleden of de toekomst..) naar het nu, het moment.

Je voelt de rust die uitgaat van natuur en je laat die rust doordringen in jouw zijn. Je neemt de rust over. (Bron: De stilte spreekt, Eckhart Tolle)

Hetzelfde gebeurt als je kijkt naar dieren. Dieren ‘zijn’. Door naar dieren te kijken, kom je uit je denken. Je aanschouwt.

Zelfs kijken naar een foto van natuur werkt!

Dieren zijn altijd zichzelf

Een dier schaamt zich nooit, vraagt zich geen moment af of hij raar is of iets doet dat ongepast is. Zichzelf midden op straat wassen is de gewoonste zaak van de wereld en wij vinden dat nog hartstikke leuk om te zien ook!

Een dier is altijd zichzelf en leert ons hiermee de belangrijkste les: wees maar gewoon jezelf, jij ben prachtig en prima zoals je bent!

Ik ben gek op dieren en ik stop vaak om naar ze te kijken of ze te aaien. Heerlijk vind ik dat! Even geen gedachten..

Op een mooie zonnige dag fietste ik door het park en zag ik een witte poes in het gras. Ze zat daar gewoon te zitten en te zijn. Zoals poezen dat doen. Ik stopte om naar haar te kijken en zei haar gedag: “Dag mooie witte poes..”

Ga je even mee naar het nu? 😉

Witte poes

Dag mooie witte poes
In het hoge gras
Je zit er zo parmantig
Alsof je koning was

Zo eentje met een kroontje
Van zilver en van goud
En ook nog diamanten
Waar een koning zo van houdt

Je pootjes netjes naast elkaar
Je zit zo mooi rechtop
Een kroontje zou echt passen maar…
Er zit een vlinder op je kop…

Het hele gedicht staat in Het Grote Gedichtenboek voor Bijzondere Kinderen.

Linda
Door

Linda

op 28 October 2015

Mooi gedicht. En t is waar kopje thee drinken in t weiland kijkend naar de paarden, en ik kan weer ademhalen.

Carola
Door

Carola

op 28 October 2015

Dat lijkt me echt heer-lijk Linda... Dank voor je compliment en reactie! Prachtig werk doe je! Ik heb een keer mogen ondervinden hoe mooi het spiegelen van paarden werkt. Het was zo bijzonder en als dierenliefhebber heel fijn om zo dichtbij het paard te kunnen zijn. Lieve groet

Petra
Door

Petra

op 18 November 2015

Loop minstens 1 uur Per dag met hond In de natuur En voel in het rond Anders trek ik t niet Voel waarheid en schoonheid En veel verdriet Liefde en heimwee Waarom voelt niet Iedereen met ons mee..... Hsp-mama, getrouwd met HSP-papa, ouders van drie hsp-pubers en een hsp-kind....en onze weg nog niet gevonden

Carola
Door

Carola

op 18 November 2015

Wat een prachtig gedicht Petra... Dank voor het delen! Ja het kan best heel lastig zijn.. Ik denk dat het wel fijn is dat jullie elkaar begrijpen en aanvoelen. Je hoeft niet de hele weg te zien, je zet al prachtige stappen! Lieve groet

Joke Lens
Door

Joke Lens

op 28 July 2016

Heel herkenbaar en weer mooi omschreven hoe zowel ouder en kind hun eigen rust en kracht in zichzelf weer kunnen vinden dankzij je tips! Je schrijftalent komt vanuit je binneste dat lees en voel je! Liefs Joke xx <3

Carola
Door

Carola

op 28 July 2016

Wat een prachtige woorden Joke... Dankjewel! Liefs, xxx <3

Reactie plaatsen

We use cookies